AcasăȘTIRI EXTERNECare este impactul ecologic al cocainei

Care este impactul ecologic al cocainei

Care este impactul ecologic al cocainei

Pulberea albă și fină consumată de milioane de oameni din întreaga lume este un flagel pentru mediu. 150 de grame de cocaină au același cost de carbon ca 22.929 de mașini de spălat care funcționează în același timp

În general, impactul ecologic al drogurilor este mult mai puțin mediatizat decât consecințele lor asupra sănătății consumatorilor. Pericolele dependenței de cocaină sunt, de exemplu, mult mai des expuse pentru a reduce consumul său decât cantitatea de CO2 necesară preparării sale. Cu toate acestea, indiferent dacă este în nări sau la sol, cocaina face ravagii.

Un gram de alb, 4m 2 de verde

Una dintre principalele consecințe negative ale producției de cocaină asupra mediului este defrișarea. Cultivarea intensivă a plantelor de coca necesită pământ, parcele uriașe exploatate adesea ilegal și care sunt sărăcite prin utilizarea pesticidelor. În păduri, pe unde trece coca, copacii mor.

Cel mai izbitor exemplu este, fără îndoială, cel al Columbiei și al regiunilor înconjurătoare, epicentrul producției globale de cocaină. În fiecare an, aproape 100.000 de hectare de păduri sunt defrișate acolo pentru cultivarea plantelor de coca. Echivalentul a 140.000 de terenuri de fotbal, scrie Slate.

Dacă se reduce această situație la consumul individual, potrivit Natural History, fiecare gram de cocaină consumat conduce la aproximativ 4 metri pătrați de defrișare.

Otrava pesticidelor

Acesta este doar vârful aisbergului. Producția intensivă de coca necesită, de asemenea, cantități enorme de pesticide care dăunează întregii faune din regiunile în cauză. Dacă albinele sunt printre principalele afectate, ar fi un total de aproape 6.000 de specii de animale care, doar în Columbia, ar fi amenințate de acest tip de cultură, relatează Brut. Nici comunitățile locale nu sunt scutite: traficanții cutreieră constant pădurile în căutarea de noi terenuri și drumuri, gonindu-i sau eliminându-i fără scrupule pe cei care le împiedică comerțul ilegal.

În plus, fiecare etapă a producției de coca este poluantă. Există numeroasele substanțe chimice utilizate în extragerea substanțelor psihotrope din frunzele de coca. Acetona, acidul sulfuric, benzina și kerosenul ajung foarte des în râurile din jur, distrugând întregul ecosistem și biodiversitatea. În total, 15 milioane de litri de substanțe chimice ar fi vărsate în fluviul Amazon, relatează Brut.

Amprenta de carbon

Celălalt punct negru al cocainei este amprenta sa de carbon. De la locul de producție până la consumatori, mulți din țările occidentale, pulberea albă trebuie să parcurgă uneori până la 10.000 km, potrivit Lilianei Davalos, cercetător columbian. Cu transportul rutier, maritim și, uneori, cu elicopterul pentru a ieși din ascunzătorile îndepărtate, acest comerț produce emisii de carbon în cantități semnificative.

Do The Green, un ONG de mediu cu sediul la Londra, a calculat că un gram de cocaină determină eliberarea în atmosferă a unui total de 107 kg de dioxid de carbon. Pe baza acestui calcul, Do The Green Thing a început un mic joc de echivalență, compilând o listă care compară amprenta de carbon a diferitelor cantități de cocaină cu diferite activități zilnice. Astfel, 150 de grame de cocaină au același cost de carbon ca 22.929 de mașini de spălat care funcționează în același timp.

Drogurile strică tot

Dacă cocaina este incriminată, nu înseamnă că alte droguri nu au și ele efect devastator asupra mediului. De exemplu, fiecare kilogram de amfetamină produsă eliberează 30 de kilograme de deșeuri toxice, relatează The Independent. Iar cultivarea canabisului necesită un aport semnificativ de energie și o alimentare cu apă de două ori mai mare decât cea a roșiilor.

Cantitatea de CO2 eliberată de producția sa este, de asemenea, dramatică: la sfârșitul circuitului, emisiile necesare pentru a produce un joint ar fi echivalente cu cele care trebuie mobilizate pentru a cultiva un kilogram de cartofi.

 

author avatar
Tudor Borcea
262 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger