AcasăȘTIRI EXTERNECărbune: poluarea din Balcani a ucis 19.000 de oameni

Cărbune: poluarea din Balcani a ucis 19.000 de oameni

Se estimează că poluarea de la centralele electrice pe cărbune situate la granița sud-estică a Uniunii Europene a cauzat mii de decese în regiune din cauza încălcării limitelor obligatorii din punct de vedere legal privind emisiile nocive.

Cele 18 fabrici de cărbune care funcționează în Serbia, Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Muntenegru au fost responsabile pentru 19.000 de decese în ultimii trei ani, potrivit unui raport al  Centrului pentru Cercetări Energetice. Mai mult de jumătate dintre aceste decese se află în Uniunea Europeană.

Centralele electrice au produs de 2,5 ori mai multe emisii nocive de dioxid de sulf decât toate cele 221 centrale de cărbune din UE combinate anul trecut, se arată în raportul citat de Bloomberg.

În cei trei ani de când limitele UE de poluare a aerului au devenit obligatorii pentru țările balcanice din afara blocului, Balcanii de Vest au emis dioxid de sulf la niveluri de cel puțin șase ori mai mari decât limita legală.

„Aceste 18 fabrici de cărbune din Balcanii de Vest fac încă ravagii în regiune și nu numai”, a declarat Pippa Gallop, consilier pentru energie din sud-estul Europei.

Avertizările acestei reprezentate a CEE Bankwatch – una dintre cele mai mari rețele de ONG-uri de mediu – vin într-un context economic tensionat.

Europa se confruntă cu creșterea prețurilor la gaz și electricitate, ceea ce diminuează stimulentul pentru a opri mijloacele de producție mai puțin eficiente și mai dăunătoare mediului.

UE importă 8% din energia electrică produsă de centralele pe cărbune din Balcanii de Vest.

author avatar
Radu Jacotă Redactor