AcasăȘTIRI EXTERNECapturi record de cocaină în portul Anvers. Rivalul Rotterdam, pe locul doi

Capturi record de cocaină în portul Anvers. Rivalul Rotterdam, pe locul doi

Capturi record de cocaină în portul Anvers. Rivalul Rotterdam, pe locul doi / Foto: printscreen

Portul belgian și-a confirmat poziția de principală platformă pentru traficul de droguri, în fața rivalului olandez Rotterdam.

Este pentru prima dată când mai mult de 100 de tone de cocaină au fost recuperate într-un an. Autoritățile belgiene au anunțat marți că capturile de cocaină din portul flamand Anvers au bătut un nou record: aproape 110 tone de cocaină au fost confiscate în 2022 în acest portul.

Poarta de intrare spre Europa

Mai mult ca oricând, orașul-port este principala poartă de intrare în Europa pentru acest drog, care este expediat din America Latină, adesea ascuns în transporturi de fructe, și este ținta traficanților de droguri.

În 2021, confiscările s-au ridicat la 89,5 tone. La Rotterdam (Olanda), interceptările pentru același drog au scăzut la 52,5 tone, față de aproximativ 70 în 2021, s-a precizat în cadrul unei conferințe de presă la care au participat, pentru prima dată, vămile belgiene și olandeze, miniștrii din ambele țări având autoritate asupra acestor administrații.

„Cele două servicii vamale au confiscat împreună 160 de tone de cocaină anul trecut”, au declarat ministrul belgian de Finanțe Vincent Van Peteghem și secretarul de Stat olandez Aukje de Vries. Cei doi au subliniat „cooperarea intensă” în lupta împotriva acestui trafic internațional. De exemplu, echipe de scafandri olandezi lucrează în portul Anvers pentru a inspecta carenele navelor pentru a găsi posibile ascunzători sub linia de plutire, informează Le Monde.

În Belgia, guvernul va recruta o sută de vameși și va cumpăra noi echipamente de scanare pentru a consolida controalele în Anvers. A fost anunțată o investiție de 70 de milioane de euro în echipamente. „În ceea ce privește Olanda, investițiile din următorii ani se vor concentra pe inteligența artificială, detectarea substanțelor chimice și urmărirea containerelor”, se subliniază într-un comunicat de presă comun al celor două țări.

Livrări sporite de „White Christmas”

În ultimii zece ani, confiscările de droguuri din Anvers, al doilea mare port comercial al Europei, au cunoscut record după record. În 2021, volumul a crescut chiar și cu 36% datorită informațiilor culese de la traficanți, odată cu infiltrarea rețelei de telefoane criptate Sky ECC. Și în timp ce prima jumătate a anului 2022 a sugerat o încetinire, curba ascendentă a pornit apoi din nou.

Confiscările „s-au accelerat în toamnă”, a declarat o purtătoare de cuvânt a vămilor belgiene. Ea a subliniat că sărbătorile de sfârșit de an marchează, în general, un vârf al consumului de cocaină. Și cu câteva săptămâni înainte, cartelurile măresc livrările de pulbere albă pentru a se pregăti pentru acest „White Christmas”, o expresie colorată preferată de Kristian Vanderwaeren, administratorul general al vămilor.

Potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie, 213 tone de cocaină au fost confiscate în UE în 2020, iar trei dintre cele 27 de state membre – Belgia (70 de tone), Olanda (49) și Spania (37) – au reprezentat singure „aproape 75%” din volumul total.

author avatar
Tudor Borcea
157 afisari

1 COMENTARIU

  1. Transportul asta din Anvers era cumva cocaina lui Petrov si EBA?Sau Bica Udrea si gigoloul lor comun???Trimiteti toata cocaina la Parlamentul european acolo unde e Petrov

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger