AcasăȘTIRI EXTERNECaptură istorică de fentanil, drogul care macină o națiune întreagă / Doar...

Captură istorică de fentanil, drogul care macină o națiune întreagă / Doar 2 miligrame provoacă moartea – FOTO&VIDEO

Captură istorică de fentanil, drogul care macină o națiune întreagă / Doar 2 miligrame provoacă moartea – FOTO&VIDEO

La câteva zile după ce oficialii federali au anunțat cea mai mare captură de fentanil din istoria orașului New York, autoritățile spun că a fost găsită o cantitate și mai mare din această substanță care creează dependență.

Două persoane au fost arestate și se confruntă cu mai multe acuzații legate de droguri și arme de foc în legătură cu confiscarea unei mari cantități de fentanil, săptămâna trecută, într-o clădire de apartamente din Bronx, au declarat procurorii într-un comunicat de presă.

9 milioane de dolari, la prețul străzii

Autoritățile au găsit aproximativ 300.000 de pastile de fentanil de culoarea curcubeului în interiorul a două dulapuri dintr-un apartament, iar peste 22 de kilograme de droguri sub formă de pulbere erau învelite în ambalaje de plastic transparent în mai multe camere, potrivit Biroului Procurorului Special pentru Narcotice din orașul New York.

La preț de stradă, drogurile valorează aproximativ 9 milioane de dolari, au declarat oficialii. Această captură istorică a salvat vieți, potrivit agentului special al DEA, Frank Tarentino, scrie CNN. „Sute de mii de pastile letale așteptau într-un apartament din Bronx pentru a fi eliberate pe străzile noastre. În lumea de astăzi, potențialul de supradozaj este periculos de mare”, a declarat Tarentino. „Nu există niciun control de calitate în aceste pastile false și este nevoie doar de două miligrame de fentanil pentru a fi letale”.

Captura vine după ce oficialii federali au anunțat, tot săptămâna trecută, că o femeie a fost acuzată că a ascuns aproximativ 15.000 de pastile de fentanil de culoarea curcubeului într-o cutie Lego, ca parte a unei scheme de trafic de droguri. Acea captură de atunci a fost considerată, de asemenea, cea mai mare captură de fentanil din istoria orașului New York.

Fentanilul este un opioid sintetic care creează o dependență ridicată. Acesta poate fi de 50 de ori mai puternic decât heroina și de 100 de ori mai puternic decât morfina, au declarat Centrele pentru prevenirea și controlul bolilor din SUA.

Haloween-ul și bomboanele mortale

Fentanilul-curcubeu vine în culori strălucitoare și poate fi folosit sub formă de pastile sau pulbere. „Fentanilul-curcubeu este cea mai recentă amenințare cu care ne confruntăm în lupta noastră împotriva epidemiei de opioide care, din păcate, continuă să facă ravagii în comunitățile noastre – o otravă multicoloră concepută special pentru a atrage consumatorii mai tineri”, a declarat Anne T. Donnelly, procurorul districtului Nassau.

Și cum Halloween-ul se apropie, oficialii au avertizat familiile să fie deosebit de vigilente în ceea ce privește bomboanele copiilor lor înainte ca aceștia să le consume.

Supradozele fatale, la scară națională

Acest medicament periculos a fost un factor major al supradozelor fatale și non-fatale din SUA, precum și al epidemiei de opioide. Deși în ultimele luni s-a înregistrat o ușoară scădere a numărului de decese cauzate de supradoze de droguri, cifrele rămân ridicate. Aproximativ 108.000 de persoane au murit din cauza unei supradoze de droguri în perioada de 12 luni care s-a încheiat în mai 2022 – ceea ce reprezintă o scădere față de nivelul record de peste 110.000 de decese raportat în perioada de 12 luni care s-a încheiat în martie 2022, arată datele provizorii ale CDC publicate miercuri.

Cea mai recentă cifră a deceselor prin supradoză rămâne cu 32% mai mare decât cea înregistrată cu doi ani înainte și mai mare decât în orice altă perioadă anterioară lunii noiembrie 2021, potrivit datelor CDC. Opioidele sintetice, inclusiv fentanilul, au fost implicate în mai mult de două treimi din decesele din perioada de 12 luni care s-a încheiat în mai 2022, iar psihostimulanții au fost implicați în aproape o treime.

author avatar
Tudor Borcea