AcasăȘTIRI EXTERNECaptura de aer, noua factură pentru „salvarea planetei”

Captura de aer, noua factură pentru „salvarea planetei”

Pe un platou îndepărtat din sud-vestul Islandei s-a deschis cel mai mare complex din lume pentru “captarea directă a aerului”(Direct Air Capture), o tehnologie de ultimă oră, dar costisitoare, văzută ca o soluție la criza climatică.

Dioxidul de carbon captat poate fi reciclat și utilizat ca materie primă, sau eliminat complet, prin depozitarea acestuia în siguranță, în subteran.

Susținătorii arată că DAC poate menține încălzirea la ținta convenită la nivel internațional de 1,5 grade Celsius.

Mai mult „Captarea directă a aerului este absolut esențială pentru atingerea zero net”, a declarat pentru Al Jazeera profesorul Stuart Haszeldine, expert în stocarea CO2 și inginerie climatică la Universitatea din Edinburgh.

Pe de altă parte, criticii susțin că această tehnolgie de pionierat  are un preț deosebit de ridicat și  un apetit “vorace” pentru enegie.

“Orca”

Numită Orca și construită de companiile  Climeworks (Elveția) și Carbfix(Islanda), uzina de captare a carbonului, situată în afara capitalei Reykjavik, folosește ventilatoare uriașe pentru a aspira aerul atmosferic(4000 de tone), iar acesta trece apoi peste suprafețe din material plastic, special concepute, unde reacționează cu o soluție chimică care captează CO2.Aerul părăsește instalația, dar fără carbon.

Nota de plată

Pentru experți precum Haszeldine, ar fi nevoie de 10.000 de astfel de complexe în întreaga lume. Dar  Gyorgy Dallos, un militant pentru climă la Greenpeace International, susține că tehnologia DAC  este „costisitoare, nedezvoltată și nedovedită pentru a funcționa la scară mare”.

Într-adevăr, captarea carbonului se confruntă cu provocări – nu în ultimul rând prețul. Costând mai mult de 600 de dolari pe tonă, factura pentru eliminarea miliardelor de tone de dioxid de carbon ar fi colosală. Mai ales că o scădere a prețului, 200 USD pe tonă, va deveni realistă abia peste 15 ani.

Într-un raport din acest an, Friends of the Earth a respins Direct Air Capture drept o tehnologie “futuristă și periculoasă” care va duce chiar la o extracție mai mare de combustibili fosili.

author avatar
Radu Jacotă Redactor