AcasăȘTIRI EXTERNECapsulele de sinucidere asistată devin legale în Elveția (FOTO/VIDEO)

Capsulele de sinucidere asistată devin legale în Elveția (FOTO/VIDEO)

Capsulele de sinucidere asistată devin legale în Elveția (FOTO/VIDEO)

Aparatele „Sarco” – capsule printate 3D concepute pentru a fi utilizate în sinuciderea asistată – au trecut de un examen legal și pot funcționa acum în Elveția.

Având primele prototipuri create în Olanda de dr. Philip Nitschke, capsula Sarco, în formă oarecum de sicriu, ar trebui să fie gata de funcționare în Elveția în 2022.

O moarte „liniștită”, fără medic sau medicamente

În timp ce abordarea actuală a sectorului elvețian de moarte asistată necesită ingerarea de pentobarbital de sodiu lichid, Sarco poate oferi o moarte „liniștită” fără a folosi substanțe controlate.

„Avantajul pentru persoana care îl folosește este că nu trebuie să obțină nici o autorizație, nu are nevoie de vreun medic special care să încerce să introducă un ac și nu are nevoie de medicamente greu de obținut”, a afirmat Nitschke, în timpul unei demonstrații a aparatului Sarco, scrie Business Insider.

Capsula este activată din interior și poate fi tractată într-o locație în care persoana dorește să moară, cum ar fi un cadru în aer liber sau sediul unei organizații de sinucidere asistată, potrivit Swiss Info.

Odată activată, capsula inundă interiorul cu azot și reduce rapid oxigenul, determinând individul să-și piardă cunoștința și, în cele din urmă, să intervină decesul, „fără sufocare sau panică”.

Elveția, Olanda, Belgia, Luxemburg, Canada și Columbia permit sinuciderea asistată, deși fiecare are reguli diferite în acest sens. Aproape toate țările și statele care permit această practică o condiționează de o afecțiune incurabilă sau terminală care nu poate fi remediată și care provoacă suferință.

Elveția nu are legi care să interzică această practică și consideră că asistența la sinucidere este o infracțiune doar dacă este făcută din motive egoiste.

Record de eutanasii în Olanda

În Olanda, eutanasia poate fi solicitată de oricine cu vârsta de 12 ani și peste, care are „suferințe insuportabile, fără perspective de îmbunătățire”, dar este necesar acordul părinților dacă minorul are sub 16 ani.

Potrivit președintelui comitetelor regionale olandeze de evaluare a eutanasiei, Jeroen Recourt, „majoritatea” cazurilor de eutanasie din Olanda se referă la persoane în vârstă care suferă de o boală gravă precum cancerul.

În 2020, eutanasia în Olanda a culminat cu 6.938 de proceduri efectuate, o creștere cu 9% față de anul precedent.

„Din ce în ce mai multe generații văd eutanasia ca o soluție pentru o suferință insuportabilă, ideea că eutanasia este o opțiune în cazul suferinței fără speranță este foarte liniștitoare”, a spus Recourt.

author avatar
Tudor Borcea
1.325 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger