AcasăȘTIRI EXTERNECaprele, aliații pompierilor din California

Caprele, aliații pompierilor din California

Caprele, aliații pompierilor din California

La fel ca și în restul Statelor Unite, temperaturile extreme și incendiile de vegetație fac ravagii în fiecare an în acest stat din vestul țării.

În fiecare dimineață, în cadrul unui  proiect, o turmă de aproximativ 80 de capre este trimisă pe teren, pe înălțimile din Glendale, în apropiere de Los Angeles.

1,5 milioane de hectare, făcute scrum în 2020

Obiectivul: eliminarea din zonă a vegetației care s-ar putea aprinde în urma unui incendiu și astfel să se poate răspândi în zona caselor din jur.

În ce privesc incendiile, 2020 a fost cel mai rău an din istoria modernă a Californiei: peste 1,5 milioane de hectare s-au transformat în scrum. Odată cu seceta în curs și schimbările climatice, autoritățile se tem că dezastrele la scară largă sunt acum norma.

Zone tampon

„Am început să auzim multe despre capre de la localnici, de la alți pompieri, din alte orașe. Și cu cât le-am observat mai bine, cu atât ne-am dat seama că ar putea fi foarte eficiente și prietenoase cu mediul”, a declarat căpitanul de pompieri din Glendale, Jeffrey Ragusa, scrie Le Point.

Pe lângă faptul că contribuie la limitarea răspândirii focului prin devorarea vegetației ușor inflamabile, caprele creează zone tampon între zonele împădurite și case. Aceste tipuri de culoare vor permite pompierilor să intervină, dacă este necesar, într-un „mediu mai sigur”, ținând flăcările la distanță, explică Ragusa.

Agile și „respectuoase cu mediul”

Desigur, caprele sunt doar o parte a efortului de prevenire a incendiilor. Dar ajutorul lor este apreciat, spun pompierii. Ele ușurează sarcina oamenilor aflați sub contract cu pompierii, care trebuie să lucreze din greu în căldura adesea copleșitoare pentru a curăța terenul uneori dificil și abrupt, ore întregi, și pentru care volumul de muncă e înainte și în timpul sezonului este mare.

În plus „există întotdeauna un risc de rănire pentru personal”, subliniază căpitanul pompierilor. „Dar nu am văzut niciodată o capră alunecând până acum”, adaugă el zâmbind.

Caprele aparțin Sage Environmental Group, o companie care reabilitează mediile naturale. Fondatoarea sa, Alissa Cope, a început să integreze caprele acum cinci ani și acum folosește aproximativ 400. Pentru ea, utilizarea acestor animale, cunoscute pentru agilitatea lor, respectă mediul în special, deoarece generează mai puțină eroziune decât utilizarea instrumentelor sau a vehiculelor.

Un proiect-pilot apreciat

Reversul medaliei: caprele sunt renumite că nu lasă o palmă de vegetație în urma lor. Deci „le urmărim îndeaproape”, spune Alissa Cope.

„Dacă există o zonă în care simțim că pășunează excesiv – care este practic singurul dezavantaj al utilizării caprelor – le facem să se miște”, ademenindu-le în altă parte cu fân sau ținându-le departe cu garduri electrificate, explică ea.

Fără a dezvălui cât costă „forța de muncă” a caprelor, compania, care desfășoară proiecte similare în alte părți din California, cum ar fi Anaheim sau South Pasadena, spune că este echivalent cu ceea ce ar plăti autoritățile pentru lucrători.

În Glendale, proiectul este în prezent unul pilot și va fi evaluat, spune Jeffrey Ragusa. Dar „până acum programul merge foarte bine, suntem foarte mulțumiți de rezultate”.

author avatar
Tudor Borcea