AcasăȘTIRI EXTERNECapitalism chinezesc: giganții digitali, striviți de Partidul Comunist

Capitalism chinezesc: giganții digitali, striviți de Partidul Comunist

Partidul comunist aflat la guvernare întărește controlul politic asupra giganților internetului din China și exploatează bogăția pentru a-și plăti ambițiile de reducere a dependenței de tehnologia americană și europeană.

Represiunile anti-monopol și securitatea datelor începând cu sfârșitul anului 2020 au zguduit industria, care a înflorit timp de două decenii, fără prea multe reglementări.

Companii-gigant precum Alibaba și Tencent au pierdut acțiuni în valoare de  peste 1,3 trilioane de dolari. Partidul spune că aplicarea anti-monopol va fi o prioritate până în 2025.

„Aceste companii sunt lideri mondiali în sectoarele lor în domeniul inovației și, totuși, guvernul președintelui Xi Jinping este dispus să le spulbere pe toate”, a declarat Mark Williams, analist pentru zona asiatică la Capital Economics

Represiunea reflectă accentul public al lui Xi pe revigorarea „misiunii originale” a partidului de a conduce dezvoltarea economică și socială, a declarat Steve Tsang, specialist în politică chineză la Școala de Studii Orientale și din Londra.

Strategia lui Xi este eficientă, vrea ca marile companii din sectorul privat să se alinieze politicii partidului, chiar dacă acestea – și fondatorii lor – se numără printre cele mai de succes evoluții economice din ultimele decenii.

Alibaba a declarat că va investi 28 de miliarde de dolari pentru a dezvolta software de sistem de operare, cipuri de procesor și tehnologie de rețea. Compania a promis 1 miliard de dolari pentru a asigura 100.000 de dezvoltatori și start-up-uri tehnologice în următorii trei ani.

Anul trecut, Tencent anunța investiții de  70 de miliarde de dolari în infrastructura digitală. Meituan, o platformă de comerț electronic, livrare și service, a strâns 10 miliarde de dolari pentru a dezvolta vehicule și roboți cu conducere automată.

Între timp, Beijingul întărește controlul asupra datelor colectate de companiile private despre public – în special la Alibaba și Tencent, care au sute de milioane de utilizatori. Liderii Chinei văd informațiile despre 1,4 miliarde de oameni ca un instrument pentru a obține o perspectivă unilaterală asupra publicului și economiei.

Spre deosebire de legile privind protecția datelor din țările occidentale, normele chineze nu spun nimic despre limitarea accesului guvernului sau al Partidului Comunist la informațiile personale.

Împărțirea averii

„Foarte laxă” până acum câteva luni, China a devenit „una dintre cele mai active și mai puternice jurisdicții în reglementarea economiei digitale”, a comentat Angela Zhang, expertă anti-monopol la Facultatea de Drept a Universității din Hong Kong.

Beijingul folosește, de asemenea, represiunea pentru a restrânge diferența de bogăție sensibilă din punct de vedere politic a Chinei, împingând giganții tehnologici să-și împartă averea cu angajații și consumatorii.

CEO-ul Meituan, Wang Xing, va dona 2,3 miliarde de dolari pentru inițiative sociale și de mediu. Alibaba a promis să cheltuiască 100 de miliarde de yuani (15,5 miliarde de dolari) pentru crearea de locuri de muncă, dezvoltare rurală și alte inițiative care sprijină campania de „prosperitate comună” a lui Xi.

“Astfel de planuri de redistribuire a veniturilor amintesc de mobilizarea în masă și de strategiile populiste din anii 1950 și 60 sub conducerea lui Mao Zedong”, a conchis Angela Zhang.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
358 afisari

1 COMENTARIU

  1. Spalati ca creier de copii cu filme holiwoodiene, ajungand sa tinem cu eroul criminal din film, cu care simpatizam si ne bucuram cand criminalul scapa de justitie, acum ne incanta la fel articole ce simpatizeaza cu criminalii economici. ADEVARUL nu mai conteaza, faptul ca raportorul articolului este o personalitate din Hong Kong, deci antichinez, nu conteaza, desi stim ca in spatele unor mari, colosale averi se ascund crime economice, noi totusi simpatizam cu criminalul.
    Este adevarat ca si guvernul chinez a dat dovada de perversiune, lasand asemenea giganti economici sa se dezvolte atat de rapid si atroce, tocmai ca sa loveasca agentii economici adversi, iar acum cand adversarii sunt cazuti, gigantii sunt adusi in fata judecatii.
    Chinezii cel putin au invatat ca de criminali te poti apara doar cu arme la fel de bune sau chiar mai bune, chiar daca sunt criminale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger