AcasăȘTIRI EXTERNECapitala UE, în beznă înainte de răsăritul soarelui. Economie în detrimentul siguranței...

Capitala UE, în beznă înainte de răsăritul soarelui. Economie în detrimentul siguranței copiilor / Politica „eco” și luna accidentelor

Capitala UE, în beznă înainte de răsăritul soarelui. Economie în detrimentul siguranței copiilor / Politica „eco” și luna accidentelor / Foto: printscreen

Capitala UE, Bruxelles, este în întuneric în fiecare dimineață, înainte de răsăritul soarelui, pentru că iluminatul public este oprit în favoarea măsurilor de ecoomisire a energiei.

De la 1 octombrie, iluminatul public din Bruxelles este oprit cu o jumătate de oră înainte de răsăritul soarelui, ceea ce a aruncat orașul în întuneric.

Economii în detrimentul siguranței

Această decizie a fost luată de municipalități în consultare cu furnizorul de electricitate Sibelga, pentru a economisi energie. Brussels Mobility consideră că această măsură este periculoasă, în special pentru pietoni, bicicliști și alți participanți la trafic. La conferința celor 19 primari ai comunelor din Bruxelles s-a discutat despre această măsură de economisire a energiei.

La sfârșitul lunii septembrie, municipalitățile și Sibelga au decis să economisească iluminatul public în perioada de iarnă. Astfel, de la 1 octombrie până la 31 martie, iluminatul public va fi stins cu o jumătate de oră înainte de răsăritul soarelui.

În timp ce obiectivul unei astfel de măsuri este apreciat de unii, în plină criză energetică, se pun întrebări cu privire la dorința de a face economii în detrimentul siguranței, scrie 7sur7. În prezent, la Bruxelles soarele răsare cu puțin înainte de ora 8.30.

Acest lucru înseamnă că străzile sunt cufundate în întuneric în timpul orei de vârf de dimineață. Săptămâna trecută, înainte de începerea perioadei de vacanță pentru elevii francofoni, luminile s-au stins chiar în momentul în care copiii se îndreptau spre școală. Acest lucru este încă valabil pentru elevii din rețeaua de limbă olandeză.

„Este, sincer, iresponsabil”

Situația este periculoasă și pentru pietoni în general și pentru bicicliști. Unul dintre ei a distribuit pe Twitter o înregistrare video în momentul în care luminile au fost stinse, aruncând brusc străzile în întuneric. „Acest lucru este, sincer, iresponsabil”, a comentat un altul.

În plus, potrivit Institutului Vias, în octombrie sunt de patru ori mai multe accidente în care este implicat un biciclist în zori și în amurg decât în iunie, de exemplu, „în timp ce primăvara sunt probabil mult mai mulți bicicliști pe șosele decât toamna”, potrivit unui nou studiu al institutului publicat luni.

Ministrul regiunii Bruxelles-Capitală, Elke Van den Brandt, a fost alertat și a cerut oprirea acestei măsuri, miercurea trecută, înaintea conferinței celor 19 primari din Bruxelles. Nu a avut câștig de cauză, cel puțin pentru moment.

„Nu s-a luat încă nicio decizie. Dezbaterea a avut loc, dar pentru moment iluminatul public rămâne așa cum a fost”, a declarat Carole Poncin, purtătoarea de cuvânt a primarului din Bruxelles, Philippe Close, după întâlnire.

S-a convenit ca toate datele disponibile, inclusiv cele privind fluxul de persoane și vehicule, să fie examinate împreună cu Sibelga. Prin urmare, noi decizii ar putea fi luate la o dată ulterioară.

author avatar
Tudor Borcea