AcasăȘTIRI EXTERNECanicula supraîncălzește Mediterana. Dezastrul nevăzut a început deja

Canicula supraîncălzește Mediterana. Dezastrul nevăzut a început deja

Canicula supraîncălzește Mediterana. Dezastrul nevăzut a început deja / Foto: printscreen

Temperatura apei în Marea Mediterană este mult peste normele sezoniere, în detrimentul biodiversității subacvatice.

Marea Mediterană se supraîncălzește în această vară. Observatorul Keraunos a înregistrat 30 de grade în largul coastelor Corsicii la sfârșitul săptămânii trecute; pe coasta Nisei, termometrul arăta marți, 27 iulie, 28 de grade, cu trei grade mai mult decât sezonul normal.

Un dezastru pentru ecosistemul marin

Ceea ce pare a fi o veste bună pentru cei care fac baie este, de fapt, un dezastru pentru ecosistemul marin. Dacă Marie, o turistă, se bucură de plaja cu apă mediteraneană la 26 de grade, știe foarte bine că „este din cauza încălzirii globale”.

Sandrine Ruitton a observat aceste schimbări climatice subacvatice de-a lungul carierei sale. Este cercetător la Institutul Mediteranean de Oceanologie din Marsilia și se scufundă de 25 de ani pentru a observa fundul mării. În acest timp, ea a observat apariția și înmulțirea unor specii care în mod normal se dezvoltă în ape calde, chiar tropicale, cum ar fi baracuda.

„Începând cu anii 2000, baracudele au fost întâlnite frecvent și chiar vedem bancuri uriașe de câteva sute de indivizi, care nu existau înainte. Această specie este acum capabilă să se reproducă foarte bine la latitudinile noastre”.

Pe lângă apariția speciilor iubitoare de căldură, cercetătorul remarcă dispariția celor care preferă apa rece. Sandrine Ruitton vorbește chiar de o „mortalitate masivă” în viitor, în fața scăderii numărului de corali, cum ar fi gorgonii, sau a necrozei tot mai mari a bureților, scrie Franceinfo.

Aceste dispariții ar putea deveni problematice pentru echilibrul ecosistemului marin, potrivit lui Jean-Pierre Gattuso, cercetător la CNRS. El lucrează la laboratorul oceanografic din Villefranche sur Mer și este preocupat în special de posidonia, o iarbă subacvatică. „Colegii noștri spanioli estimează că ar putea dispărea din Insulele Baleare până în 2040”, relatează el.

Aceste posidonii stochează carbonul și creează un habitat favorabil pentru o gamă întreagă de biodiversitate. Odată cu dispariția acestora, „un sistem care era un rezervor de CO2 va deveni o sursă de CO2”, prevede Jean-Pierre Gattuso.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că valul de căldură subacvatică poate avea un impact meteorologic. O mare mai caldă crește riscul de episoade mediteraneene, adică furtunile puternice care afectează sud-estul Franței în timpul toamnei.

author avatar
Tudor Borcea