AcasăȘTIRI EXTERNECanicula supraîncălzește Mediterana. Dezastrul nevăzut a început deja

Canicula supraîncălzește Mediterana. Dezastrul nevăzut a început deja

Canicula supraîncălzește Mediterana. Dezastrul nevăzut a început deja / Foto: printscreen

Temperatura apei în Marea Mediterană este mult peste normele sezoniere, în detrimentul biodiversității subacvatice.

Marea Mediterană se supraîncălzește în această vară. Observatorul Keraunos a înregistrat 30 de grade în largul coastelor Corsicii la sfârșitul săptămânii trecute; pe coasta Nisei, termometrul arăta marți, 27 iulie, 28 de grade, cu trei grade mai mult decât sezonul normal.

Un dezastru pentru ecosistemul marin

Ceea ce pare a fi o veste bună pentru cei care fac baie este, de fapt, un dezastru pentru ecosistemul marin. Dacă Marie, o turistă, se bucură de plaja cu apă mediteraneană la 26 de grade, știe foarte bine că „este din cauza încălzirii globale”.

Sandrine Ruitton a observat aceste schimbări climatice subacvatice de-a lungul carierei sale. Este cercetător la Institutul Mediteranean de Oceanologie din Marsilia și se scufundă de 25 de ani pentru a observa fundul mării. În acest timp, ea a observat apariția și înmulțirea unor specii care în mod normal se dezvoltă în ape calde, chiar tropicale, cum ar fi baracuda.

„Începând cu anii 2000, baracudele au fost întâlnite frecvent și chiar vedem bancuri uriașe de câteva sute de indivizi, care nu existau înainte. Această specie este acum capabilă să se reproducă foarte bine la latitudinile noastre”.

Pe lângă apariția speciilor iubitoare de căldură, cercetătorul remarcă dispariția celor care preferă apa rece. Sandrine Ruitton vorbește chiar de o „mortalitate masivă” în viitor, în fața scăderii numărului de corali, cum ar fi gorgonii, sau a necrozei tot mai mari a bureților, scrie Franceinfo.

Aceste dispariții ar putea deveni problematice pentru echilibrul ecosistemului marin, potrivit lui Jean-Pierre Gattuso, cercetător la CNRS. El lucrează la laboratorul oceanografic din Villefranche sur Mer și este preocupat în special de posidonia, o iarbă subacvatică. „Colegii noștri spanioli estimează că ar putea dispărea din Insulele Baleare până în 2040”, relatează el.

Aceste posidonii stochează carbonul și creează un habitat favorabil pentru o gamă întreagă de biodiversitate. Odată cu dispariția acestora, „un sistem care era un rezervor de CO2 va deveni o sursă de CO2”, prevede Jean-Pierre Gattuso.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că valul de căldură subacvatică poate avea un impact meteorologic. O mare mai caldă crește riscul de episoade mediteraneene, adică furtunile puternice care afectează sud-estul Franței în timpul toamnei.

author avatar
Tudor Borcea
384 afisari

4 COMENTARII

  1. Tovarasa Marie este ea insasi o poluatoare a Mediteranei prin minciuna si omisiune.Dupa ce Franta si Spania au siluit fara mila Mediterana sute de ani golind-o de peste pe care l-au vandut la export ,acum au bagat la inaintare globalistele sa se vaicare.Mari canalii,vorba lui Nenea Iancu.

    • Super corect! A uitat sa precizeze si basinile din mintea ei care incalzesc grav atmosfera.

  2. Cautam operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs. la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti minim 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet, email, word. Pentru detalii, trimiteti mesajul APLIC la adresa de email:locdemuncaonline1@gmail.com

  3. Cu tehnologia HAARP satanistii pot crea cutremure, inundatii, furtuni, FRIG sau CANICULA.

    Vulcanul din insula La Palmas a fost activat cu o statie HAARP aflata in Norvegia.
    Cand statia a fost distrusa de Palariile Albe, vulcanul s-a linistit.

    Canicula si incendiile de vegetatzie sunt opera Cabalei care stie ca este pe duca fi joaca ultima carte.

    Dar aceasta vara va fi foarte fierbinte politic: falsul Biden a fost arestat ( depistat pozitiv cu Covid ), si va fi inlocuit in scurt timp.

    Se asteapta decretarea Legii Martiale in 209 tari.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger