AcasăȘTIRI EXTERNECanicula distruge uleiul de măsline și vinurile Italiei. Prăpăd în Toscana

Canicula distruge uleiul de măsline și vinurile Italiei. Prăpăd în Toscana

Canicula distruge uleiul de măsline și vinurile Italiei. Prăpăd în Toscana / Foto: printscreen

Fermierii din Toscana, în Italia, inima industriei vinului și a uleiului de măsline, se luptă să salveze cât mai mult din recolta de anul acesta, în fața ravagiilor provocate de secetă și de caniculă.

Precipitațiile scăzute din primăvară au afectat toate plantațiile, inclusiv pe cele care în mod tradițional prosperă în condiții de căldură și secetă.

Producția de ulei, redusă cu 50-60%

În San Casciano in Val di Pesa, în apropiere de Florența, măslinii împânzesc coastele dealurilor, dar solul uscat de soarele fierbinte nu produce suficiente fructe. „Problemele climatice au avut o influență decisivă”, spune cultivatorul de măsline Filippo Legnaioli.

„Am avut o primăvară foarte secetoasă, aproape fără precipitații din martie până astăzi, iar acest lucru s-a întâmplat într-un moment crucial al tranziției de la floare la fruct”, a adăugat Filippo Legnaioli, președintele cooperativei locale Frantoio Grevepese.

Potrivit acestuia, producția de ulei de măsline din acest an ar putea fi redusă cu 50 până la 60%, scrie Boursorama.

Unii cultivatori au decis să își schimbe metodele de cultivare în speranța de a compensa efectul secetei, optând pentru un sistem de irigare suplimentară. Sistemul funcționează printr-un tub instalat sub copaci, care eliberează cantități mici de apă.

Efectele schimbărilor climatice afectează, de asemenea, peisajul și calendarul agricol italian. În urmă cu câțiva ani, plantațiile de măslini erau încă rezervate regiunilor calde și aride, precum Sicilia. Acum, regiuni precum Valle d’Aosta din nordul Italiei își pot produce propriul ulei.

În Castellina, în regiunea Chianti, celebră pentru vinurile sale, luna septembrie este în mod normal luna recoltei, la fel ca în întreaga țară, dar, din cauza temperaturilor ridicate extreme și prelungite, strugurii se coc mai devreme decât se așteptau.

„Fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai puternice”, a declarat Paolo Cianferoni, proprietarul cramei Caparsa. „În urmă cu câteva săptămâni, o furtună cu grindină a distrus 40% din strugurii de aici. Din fericire, calitatea strugurilor nu a fost afectată, așa că vom vedea ce se va întâmpla”.

author avatar
Tudor Borcea
330 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger