AcasăȘTIRI EXTERNECând vor putea israelienii să călătorească în SUA fără viză? / Condițiile...

Când vor putea israelienii să călătorească în SUA fără viză? / Condițiile Washingtonului, subiect sensibil pentru statul evreu

Când vor putea israelienii să călătorească în SUA fără viză? / Condițiile Washingtonului, subiect sensibil pentru statul evreu / Foto: printscreen

În mod surprinzător, în ciuda legăturilor foarte strânse dintre SUA și Israel, israelienii trebuie să solicite o viză la consulatele americane din Ierusalim sau Tel Aviv înainte de a putea călători pe pământ american.

Israelul nu face parte din programul american de scutire de vize, Visa Waver, înființat de guvernul federal.

40 de țări din întreaga lume fac parte din acest cerc închis și foarte selectiv. Cele mai multe dintre acestea sunt țări europene. Cetățenii acestor țări pot rămâne în SUA timp de 90 de zile fără a fi nevoiți să obțină în prealabil o viză. Tot ceea ce este necesar este o cerere online rapidă și o taxă de aproximativ 20 de dolari.

Acceptarea schimbului de informații

Subiectul este de actualitate în Israel, deoarece statul evreu îndeplinește principalele condiții pentru a se alătura acestui club restrâns. Principalele condiții, dar nu toate. La începutul acestui an, „Israel a făcut un pas uriaș înainte”, a declarat ambasadorul american în Israel, Tom Nides.

Pentru a putea participa la Visa Waver Program, rata de refuz a vizelor americane în țara respectivă trebuie să fie mai mică de 3%. Pe scurt: din 100 de cereri de viză pentru SUA, 97 sunt acceptate și trei sunt respinse. Acesta este acum cazul în Israel.

Dar acest lucru nu este suficient. Statul evreu trebuie să accepte în plus să partajeze o parte din datele cetățenilor săi cu Washingtonul, scrie RFI.

Și mai există o ultimă condiție americană, care a fost o problemă de ani de zile: reciprocitatea. „Acesta este chiar fundamentul programului Visa Waver”, explică Tom Nides.

Ambasadorul SUA în Israel a postat un videoclip explicativ pe contul său de Twitter. El spune: „Cetățenii americani, indiferent de originea, etnia sau religia lor, trebuie să poată călători în Israel fără restricții”. Unde a vrut să ajungă ambasadorul, chiar el dă un exemplu: „Un american arab, sau mai precis: un american de origine palestiniană, trebuie să poată să se urce în avion la New York, să aterizeze la Tel Aviv și să-și viziteze liber mătușa care locuiește în Betleem”.

„Mingea este în terenul israelian”

Numai că Israelul nu recunoaște dubla cetățenie pentru palestinieni. Astfel că, fie că este vorba de un palestinian american sau un palestinian cu pașaport european, pentru Israel este doar un palestinian. Și, ca atare, statul evreu îl va supune acelorași restricții de călătorie ca întreaga populație din Cisiordania ocupată.

Pentru a ajunge în Teritoriile Palestiniene din Statele Unite, trebuie să aterizeze în Iordania vecină, apoi să treacă granița terestră. Dacă dorește să continue drumul spre Ierusalim, va avea nevoie de un permis special, eliberat de autoritățile israeliene.

„Albastru este albastru”, spune ambasadorul SUA în Israel, referindu-se la culoarea pașaportului american. „Dacă un palestinian are un pașaport american, este american. Nu există nicio diferență în ceea ce privește tratamentul. Mingea este în terenul Israelului”, conchide el.

author avatar
Tudor Borcea
670 afisari

6 COMENTARII

  1. ” în ciuda legăturilor foarte strânse dintre SUA și Israel, israelienii trebuie să solicite o viză la consulatele americane din Ierusalim sau Tel Aviv ”
    Asta este din cauza faptului ca foarte multi intunecati corturari palestinieni detin pasaport emis de catre statul Israel. Daca un israelian get beget merge la consulat, i se acorda viza in trei secunde, daca apare corturarul jihadist se schimba calimera. Din aceasta cauza vizele se vor mentine in continuare.

  2. Si lor le trebuie viza? Mai stiu eu niste parteneri strategici ai unchiului sam care necesita viza pentru minunata America.

  3. Ma da cum i sa fii din San Marino si sa ai viza Ueiv ca acolo pescarii aia nu stiu unde i America ei cred ca America e in Spania si arata spre Rusia…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger