AcasăȘTIRI EXTERNECând va răspunde Putin cererilor SUA și NATO. Anunțul Kremlinului

Când va răspunde Putin cererilor SUA și NATO. Anunțul Kremlinului

Când va răspunde Putin cererilor SUA și NATO. Anunțul Kremlinului

Președintele rus Vladimir Putin își va exprima punctul de vedere cu privire la răspunsul SUA și al NATO la propunerile Moscovei privind garanțiile de securitate atunci când „va crede de cuviință”, a declarat luni, 31 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„De îndată ce consideră că este necesar”, a menționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Nu vă pot spune data exactă”, a spus Peskov.

Extinderea NATO, problema-cheie pentru Putin

La 17 decembrie 2021, Ministerul rus de Externe rus a lansat un proiect de acord privind garanțiile de securitate între Rusia și Statele Unite și un proiect de acord privind asigurarea securității Rusiei și a statelor membre NATO.

Măsurile propuse includ garanții că NATO nu va avansa spre est, inclusiv aderarea Ucrainei și a altor țări la Alianță, precum și nedesfășurarea de arme ofensive majore, inclusiv nucleare.

Părțile au avut mai multe runde de consultări în diferite formate, dar nu au fost încă anunțate acorduri. Miercuri, SUA și-a predat răspunsul scris la propunerile Rusiei, Moscova considerând că principala sa doleanță nu a fost lămurită.

Dmitri Peskov a comentat temerile privind o posibilă invazie a Ucrainei drept „vide și fără temei”, iar scopul lor este „să creeze tensiuni”. El a subliniat că Rusia nu reprezintă nicio amenințare pentru nimeni, dar nu a exclus posibile provocări care să justifice temerile în cauză și a avertizat că încercările de folosire a forței pentru a soluționa criza din sud-estul Ucrainei ar avea „cele mai grave consecințe”.

„SUA provoacă isterie în Ucraina”

Moscova cere Washingtonului și aliaților săi europeni să renunțe la politica lor de a crea tensiuni în jurul Ucrainei și să adopte o poziție constructivă, a mai spus Peskov.

„Isteria provocată de SUA duce, într-adevăr, la isterie în Ucraina, unde oamenii aproape își fac bagajele (…) Acest lucru este evident și acesta este un fapt. Acesta este dezavantajul acestei campanii foarte dăunătoare condusă de Washington”, a declarat el, scrie Tass.

„Criticăm în mod constant această poziție și facem apel la Washington și aliații săi de pe continentul european să renunțe la această politică și să asume o abordare constructivă, calmă și echilibrată”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, răspunzând unei solicitări de a comenta informațiile din presa occidentală conform cărora Casa Albă a fost nemulțumită de poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la amenințarea cu invazia Ucrainei de către Rusia.

Zelenski nu a vorbit pe placul aliatului

„Din păcate, mai multe media americane au publicat o cantitate mare de informații neverificate, distorsionate și în mod deliberat false și inflamatorii în ultimele luni despre ceea ce se întâmplă în și în jurul Ucrainei. Acest lucru devine evident pentru toți”, a spus Peskov, adăugând că aceste publicații ar trebui tratate „în mod corespunzător”.

CNN a raportat anterior, citând surse din administrația americană, că tensiunea s-a dezvoltat între Washington și Kiev. Potrivit postului de televiziune american, președintele american Joe Biden și consilierii săi au fost enervați de „minimizarea publică de către Zelenski a amenințării” unei invazii iminente și că sprijinul SUA „este primit fără prea multe mulțumiri” din partea conducerii ucrainene.

Kievul a calificat evaluarea americană a situației drept o „reacție excesivă care „incită la panică și la tulburări economice” în interiorul Ucrainei, în timp ce „în același timp, SUA refuză să ia măsuri preventive de descurajare, cum ar fi impunerea de noi sancțiuni Rusiei”, a informat CNN.

author avatar
Tudor Borcea
224 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger