AcasăȘTIRI EXTERNECând Joe Biden se bucură că sunt condamnați polițiștii americani

Când Joe Biden se bucură că sunt condamnați polițiștii americani

Când Joe Biden se bucură că sunt condamnați polițiștii americani

Un juriu diversificat (șapte femei și cinci bărbați de diverse origini etnice) de 12 membri l-a găsit pe fostul polițist Derek Chauvin (45 de ani) vinovat de moartea afro-americanului George Floyd, la 25 mai anul trecut.

Chauvin îl imobilizase pe Floyd și-i apăsa pe gât cu genunchiul (o metodă pe care polițistul o folosea deseori), în timp ce acesta își pierdea cunoștința și se sufoca, ulterior instaurându-se decesul.

Imaginile cu George Floyd care îi striga lui Chauvin „Nu pot respira”, în timp ce polițistul îl ținea cu fața în jos și cu mâinile încătușate la spate a făcut înconjurul lumii și a generat proteste violente în SUA.

Derek Chauvin a fost găsit vinovat pentru trei capete de acuzare: crimă neintenționată de gradul doi, crimă de gradul trei și omor prin imprudență de gradul doi.

Judecătorul Peter Cahill, care a citit cu voce tare verdictul juriului, a declarat că Derek Chauvin, care a fost încătușat și plasat în custodia șerifului comitatului Hennepin, va fi condamnat în opt săptămâni.

Acuzația de crimă neintenționată de gradul doi este pasibilă cu o pedeapsă maximă de 40 de ani, iar acuzația de crimă de gradul trei cu o pedeapsă maximă de 25 de ani. Acuzația finală de omor prin imprudență de gradul doi o pedeapsă maximă de 10 ani și/sau o amendă maximă de 20.000 de dolari.

Procesul celor trei foști ofițeri, colegi ai lui Chauvin, este așteptat să înceapă în august.

Biden: „Suntem cu toții atât de ușurați”

Președintele SUA, Joe Biden, a transmis familiei lui George Floyd, „ușurarea” sa, după aflarea verdictului. Într-un discurs, Biden a cerut „o schimbare semnificativă” în fața rasismului care afectează Statele Unite.

„Suntem cu toții atât de ușurați”, a spus Biden, într-o convorbire telefonică cu familia lui George Floyd. „Sunteți o familie încredibilă. Mi-aș fi dorit să fiu acolo să vă îmbrățișez”, a adăugat el. „Astăzi marchează o zi de justiție în America”, a declarat Kamala Harris, primul vicepreședinte negru al Statelor Unite, în același apel.

„O zi a dreptății în Statele Unite”, a adăugat și vicepreședinta SUA, Kamala Harris, în cadrul aceluiași apel telefonic.

„Nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, iar verdictul de astăzi trimite acest mesaj. Dar acest lucru nu este suficient”, a adăugat apoi Biden, în timpul unui discurs oficial de la Casa Albă, în care a denunțat pe larg rasismul sistemic în Statele Unite.

„Verdictul de vinovăție nu-l va readuce pe George printre noi”, a continuat Joe Biden. Dar această decizie poate fi momentul pentru „schimbări semnificative”, a conchis el, solicitând Americii să se reunească.

„Trebuie să ascultăm.«Nu mai pot respira, nu mai pot respira»: acestea au fost ultimele cuvinte ale lui George Floyd”, a adăugat Biden. „Nu putem să le lăsăm să moară împreună cu el. Trebuie să ascultăm în continuare aceste cuvinte. Nu trebuie să ne îndepărtăm de la drumul nostru”,

Familia lui George Floyd și-a împărtășit emoția. „Simt lacrimi de bucurie, sunt atât de emoționat că nici o familie din istoria țării nu a ajuns atât de departe”, a declarat Rodney Floyd, unul dintre frații lui George, dedicând acest verdict „tuturor celor care se aflau în aceeași situație”.

„Vinovat! Justiția a fost acordată în cele din urmă familiei lui George Floyd”, a declarat avocatul familiei, Ben Crump. „Acest verdict este un punct de cotitură în istorie”, a adăugat el.

Obama vrea și mai mult

„Astăzi un juriu din Minneapolis a făcut ceea ce trebuie să facă”, a reacționat Barack Obama. „Dar dacă suntem sinceri, știm că justiția reală merge mult mai departe decât un singur verdict într-un singur proces”, a adăugat primul președinte de culoare al Statelor Unite, făcând un apel la continuarea „luptei” împotriva rasismului și violenței polițienești.

„George Floyd venise la Minneapolis pentru a căuta o viață mai bună. În cele din urmă, viața sa a făcut orașul nostru un loc mai bun”, a scris pe Twitter primarul Jacob Frey.

Hillary Clinton: „Pentru totdeauna, black lives matter”

„Datorită ție și datorită miilor, milioanelor de oameni care au demonstrat în toată lumea pentru justiție, numele tău va fi pentru totdeauna sinonim cu justiția”, a declarat și președinta deocrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în fața Capitolului, după aflarea verdictului.

Hillary Clinton, candidată la președinție din 2016, a declarat că familia lui George Floyd și comunitatea din Minneapolis „meritau ca ucigașul să fie tras la răspundere. Pentru totdeauna, black lives matter”.

La Minneapolis, după anunțul verdictului, peste 200 de persoane care se adunaseră anterior, s-au manifestat într-o explozie de bucurie amestecată cu lacrimi.

Derek Chauvin: trudă, medalii și violență

De la drama din 25 mai 2020, puține detalii s-au filtrat despre Derek Chauvin, dar foștii colegi au schițat, în condiții de anonimat,  portretul unui bărbat tăcut, rigid, foarte muncitor, care patrula deseori în cartierele dificile.

Gradul său de angajament i-a adus patru medalii de-a lungul carierei sale dar și 22 de plângeri și investigații interne, din cauza, în general, a unor arestări brutale făcute de acesta, în care a folosit același modus operandi ca în cazul lui George Floyd.

Dintotdeauna, poliția americană a dorit să transmită același mesaj: uniforma este de neatins iar cei necooperanți cu agenții aflați pe teren riscă totul. Uneori, un mesaj cu violență. Există acum temeri că verdictul în cazul George Floyd va inversa această situație. „Usurarea” lui Biden este una politică, câtă vreme fondul problemelor din Statele Unite nu se va schimba.

 

author avatar
Tudor Borcea
414 afisari

1 COMENTARIU

  1. 1. Oferta de succes: oportunitate de castig.
    Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber.
    Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate, invatam totul impreuna! Se semneaza un contract in original, trimis prin posta. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Pentru detalii, contactati-ne pe adresa de e-mail: activitatecompletonline@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger