AcasăȘTIRI EXTERNECând ar trebui să intre în Schengen România şi Bulgaria, după părerea...

Când ar trebui să intre în Schengen România şi Bulgaria, după părerea cancelarului Olaf Scholz

olaf scholzCând ar trebui să intre în Schengen România şi Bulgaria, după părerea cancelarului Olaf Scholz

Cancelarul Olaf Scholz a declarat miercuri că este în interesul Germaniei și al Europei ca restul țărilor din Balcani să adere la Uniunea Europeană. În același timp, Scholz a spus că România și Bulgaria ar trebui să intre în Spațiul Schengen „în curând”.

Vorbind în fața Parlamentului înaintea Consiliului European de la Bruxelles, Scholz a salutat relansarea discuțiilor pentru aderarea la UE cu cele șase țări din Balcanii de Vest din ultimele luni și decizia din această săptămână de a acorda Bosniei statutul de țară candidat.

Cancelarul german sare în apărarea României

„Este în interesul nostru german și european ca restul Balcanilor să devină parte a Uniunii Europene”, a spus el parlamentarilor la Berlin. Scholz a lăudat, de asemenea, decizia de a permite Croației să se alăture Spațiului Schengen și a spus că Bulgaria și România ar trebui „să urmeze în curând”.

Austria și Olanda au blocat până acum aderarea celor două țări. Respingerea României și Bulgariei va fi un subiect de discuție la summitul liderilor europeni de joi și vineri.

România nu se răzbună pe Austria

Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri, de la Bruxelles, despre eșecul aderării României la Spațiul Schengen, spunând că diplomația este calea spre obținerea rezultatului dorit și subliniind că România NU va adopta sancțiuni împotriva Austriei, care ne-a blocat demersul.

„Acest moment poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi ș.a.m.d. și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista – deci, atenție – nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice (n.r. – din România). Nu așa se tratează astfel de probleme”, a afirmat Klaus Iohannis.

Totodată, în ciuda speculațiilor și afirmațiilor unor politicieni, Klaus Iohannis a anunțat tot miercuri că România nu va ataca la Curtea Europeană de Justiție decizia Austriei de blocare a aderării țării noastre.

author avatar
Andreea Vlad