AcasăȘTIRI EXTERNECancer: mortalitatea variază foarte mult în UE / Inegalități în statele membre

Cancer: mortalitatea variază foarte mult în UE / Inegalități în statele membre

Cancer: mortalitatea variază foarte mult în UE / Inegalități în statele membre / Foto: printscreen

Primele „Profiluri naționale privind cancerul”, prezentate miercuri și elaborate de Registrul european al inegalităților în materie de cancer, dezvăluie inegalități îngrijorătoare în ceea ce privește mortalitatea din cauza cancerului în UE și în statele membre.

 

Profilurile, care acoperă cele 27 de state membre ale UE, Norvegia și Islanda, arată că ratele de mortalitate prin cancer sunt de aproape două ori mai mari între țări și că există mari disparități între sexe. Profilurile au fost prezentate de Comisia Europeană și de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Inegalități semnificative și inacceptabile”

„Acest prim set de profiluri de țară privind cancerul (…) evidențiază în mod clar inegalitățile semnificative și inacceptabile care există între statele membre ale UE”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, în cadrul Conferinței 2023 privind cancerul, desfășurată miercuri la Stockholm.

„În realitate, între țări și chiar în interiorul acestora, ratele de mortalitate, factorii de risc și accesul la îngrijire variază enorm în funcție de statutul socio-economic, sex sau vârstă”, a adăugat ea.

Aceste diferențe se datorează expunerii diferite la factorii de risc de cancer, precum și capacității inegale a sistemelor de sănătate de a oferi acces gratuit și în timp util la un diagnostic precoce și la îngrijire și tratament de calitate pentru cancer, notează Euractiv. „Într-o Uniune Europeană a Sănătății care urmărește să protejeze pe toată lumea, astfel de inegalități nu sunt acceptabile”, a spus Kyriakides.

Provocările cu care se confruntă statele membre ale UE în ceea ce privește furnizarea de îngrijiri de calitate în domeniul cancerului sunt, de asemenea, diferite. Unele sunt bine echipate, dar se confruntă cu un deficit de personal medical calificat, în timp ce altele au un număr mare de medici calificați, dar nu dispun, de exemplu, de echipamente de radioterapie.

„De exemplu, screening-ul este esențial pentru a îmbunătăți depistarea precoce. Cu toate acestea, proporția de persoane supuse unui screening pentru cancerul de sân variază foarte mult, de la 6% la 90%, și de la aproximativ 25% la 80% pentru cancerul de col uterin”, a declarat Kyriakides.

Pentru a reduce aceste inegalități, statele membre sunt încurajate să identifice provocările și să facă schimb de bune practici între ele.

Inegalitățile de gen și socio-economice

Există, de asemenea, disparități semnificative în interiorul țărilor, în special între sexe și grupuri socio-economice diferite. În ceea ce privește sexul, ratele de mortalitate prin cancer sunt cu 75% mai mari pentru bărbați decât pentru femei în statele membre ale UE.

Cele mai mari disparități se regăsesc în țările baltice, Portugalia și Spania, pe care un oficial al OCDE le-a atribuit unor factori de risc precum dieta, fumatul sau consumul de alcool. Țările nordice – Norvegia, Islanda și Irlanda – prezintă diferențe de gen relativ mai mici. Există, de asemenea, mari inegalități socio-economice în ceea ce privește mortalitatea prin cancer în funcție de educație sau venit.

Factorii generali de risc tind să fie mai răspândiți la bărbați și la grupurile cu venituri reduse și cu un nivel scăzut de educație. De exemplu, mortalitatea prin cancer este de până la 2,5 ori mai mare la bărbații cu un nivel de educație scăzut decât la cei cu un nivel de educație ridicat.

1,2 milioane de decese în UE

Alte rezultate au arătat că cancerul, care reprezintă 26% din totalul deceselor din blocul comunitar, este a doua cea mai frecventă cauză de deces după bolile cardiovasculare. În total, aproximativ 1,2 milioane de persoane au murit de cancer în statele membre ale UE. Cel mai letal cancer rămâne cancerul pulmonar.

Profilurile au arătat că statele membre au cheltuit aproape 170 de miliarde de euro pentru tratarea cancerului în 2018. În general, cheltuielile pentru prevenție au crescut în ultimii ani, dar încă reprezintă doar 3,4% din totalul cheltuielilor pentru sănătate.

Potrivit OCDE, există mai multe modalități de a îmbunătăți situația și de a reduce decalajele existente. Sunt favorizate mai multe etape, începând cu prevenirea și promovarea unor stiluri de viață mai sănătoase, urmate de un acces mai bun la diagnosticarea timpurie și de îmbunătățirea calității îngrijirii oncologice.

Situația din fiecare țară va fi monitorizată anual, pentru a avea „o imagine de ansamblu periodică a evoluției situației”, a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă informale, un înalt oficial al Comisiei. De asemenea, acesta a declarat că registrul va contribui la abordarea și reducerea inegalităților în Europa și la stabilirea priorităților de investiții pe baza rezultatelor.

„Va exista un proces de urmărire pentru a analiza instrumentele financiare pentru a vedea cum putem încuraja țările care au un deficit de inegalitate să dezvolte proiecte care pot aborda aceste inegalități”, a declarat oficialul european.

Registrul inegalităților în materie de cancer și profilurile de țară reprezintă o inițiativă emblematică a planului UE privind cancerul. Săptămâna trecută, a fost lansat un alt proiect – Cancer Imaging Initiative – care va permite inteligenței artificiale să joace un rol în citirea imaginilor de cancer.

Alte 30 de inițiative urmează să fie puse în aplicare în cursul anului viitor. Printre acestea se numără propunerea Comisiei pentru o recomandare a Consiliului privind cancerele care pot fi prevenite prin vaccinare și o actualizare a recomandării Consiliului din 2009 privind mediile fără fum de tutun. Această recomandare are ca scop consolidarea protecției cetățenilor împotriva tutunului și să contribuie la realizarea obiectivului unei „generații fără tutun” până în 2024.

author avatar
Tudor Borcea
243 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger