AcasăȘTIRI EXTERNECancelarul Austriei, pe mâna procurorilor anticorupție. Sebastian Kurz ar fi depus mărturie...

Cancelarul Austriei, pe mâna procurorilor anticorupție. Sebastian Kurz ar fi depus mărturie falsă

Cancelarul Austriei, pe mâna procurorilor anticorupție. Sebastian Kurz ar fi depus mărturie falsă

Deși Austria nu este străină de scandaluri politice, niciun cancelar nu a făcut obiectul unei anchete penale asupra acțiunilor pe care le-a întreprins în timpul mandatului său. Dacă este acuzat și condamnat, Sebastian Kurz, în vârstă de 34 de ani, riscă până la trei ani de închisoare.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz este cercetat de procurorii anticorupție pentru acuzațiile în legătură cu posibile mărturii false pe care le-a făcut în fața unei comisii parlamentare care investighează scandalul Ibizagate și consecințele acestuia.

În Austria, martorii care se prezintă în fața unei instanțe parlamentare sunt supuși aceleiași obligații legale de a spune adevărul ca în fața unui tribunal.

În 2019, „Scandalul Ibiza” sau scandalul „donațiilor rusești” a îngropat conducerea partidului de extrema dreaptă din Austria, Partidul Libertății (FPÖ), a dus la destrămarea coaliției de guvernare de la Viena și la convocarea de alegeri anticipate.

Kurz a confirmat, miercuri, la o conferință de presă că procurorii i-au informat pe el și pe șeful său de cabinet Bernhard Bonelli că sunt suspectați că ar fi depus mărturii false. El a negat orice acțiune greșită și a criticat comisia.

„Este păcat că aceasta a devenit o metodă obișnuită în comisie pentru a crea o atmosferă aprinsă, cu întrebări sugestive și uneori chiar insinuări, și apoi, în același timp, încercând să distorsioneze fiecare cuvânt din gura ta”, a spus Kurz.

„Am ştiut că există o cerere legală de a spune adevărul în comisie şi de aceea, evident, am răspuns mereu în mod cinstit la aceste ”, a adăugat cancelarul austriac.

Kurz și membrii partidului său s-au confruntat cu legiuitorii opoziției ce fac parte din comisia de anchetă și care a investigat mai multe chestiuni printre care și acuzații de nepotism și dacă numirile la companii deținute de stat au fost făcute corect.

Șoc în lumea politicii conservatoare

Comisia a anchetat inclusiv asupra numirii în 2019 a loialistului conservator Thomas Schmid în funcția de director executiv al OBAG, holdingul care gestionează participațiile statului austriac în numeroase companii printre care și OMV, scrie Reuters.

Potrivit unor mesaje examinate de comisie, Kurz i-ar fi spus lui Schmid că va obține „tot ce ți-ai dorit”.

Procurorii Direcției pentru Probleme Economice și Corupție au confirmat investigația în curs cu privire la Kurz, notând într-un comunicat: „Este în legătură cu acuzațiile că o afirmație falsă a fost făcută în fața comisiei de anchetă Ibiza”.

„Este vorba de alegații privind acuzația că o declarație falsă a fost făcută comisiei de anchetă care investighează scadalul Ibiza în legătură cu crearea OBAG”, a spus un purtător de cuvânt.

În timp ce Kurz și partidul său se află în frunte în sondajele de opinie, ancheta reprezintă o altă lovitură după ce domiciliul ministrului său de Finanțe, Gernot Bluemel, a fost percheziționat, în februarie ca parte a unei anchete privind suspiciunea de corupție. Bluemel a respins acuzațiile.

Știrea anchetei a trimis valuri de șoc prin peisajul politic european, în special în Germania, unde Kurz este văzut de mulți ca o stea politică și un model pentru politicienii conservatori de pe continent.

 

author avatar
Tudor Borcea