AcasăȘTIRI EXTERNECanalul Suez, deblocat după aproximativ o săptămână - VIDEO

Canalul Suez, deblocat după aproximativ o săptămână – VIDEO

Canalul suezCanalul Suez, deblocat după aproximativ o săptămână - VIDEO / foto: Reuters

Nava comercială uriașă care a eșuat în Canalul Suez a fost deblocată luni dimineață, după aproximativ o săptămână. Blocarea celei mai importante căi maritime din lume a produs comerţului mondial pagube de 400 de milioane de dolari pe oră.

Vaporul de 400 de metri cu peste 16.000 de containere la bord a fost mișcat la ora locală 04:30, transmite BBC. Prestatorul de servicii în domeniul maritim Inchcape Shipping Services anunță că circulaţia urmează să fie reluată curând.

Nava Ever Given, care a blocat Canalul Suez, a fost mişcată sâmbătă pentru prima dată de la declanşarea crizei, salvatorii reușind să mişte pupa şi cârma navei. Vaporul eșuase pe diagonala canalului, din cauza vântului puternic însoţit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând ambele sensuri de navigaţie între Europa şi Asia.

Nave din România cu ovine, blocate pe mare

Cel puţin 369 de nave au aşteptat să tranziteze Canalul Suez, inclusiv zeci de nave-container, petroliere şi transportatoare de gaz, potrivit presei internaționale.

Bursele din Asia și prețul petrolului au reacționat imediat după ce vaporul a fost repus pe linia de plutire. Bursele au crescut, iar prețurile petrolului au scăzut, pe fondul speranțelor că o cale navigabilă vitală ar putea fi redeschisă iar transportul naval global și-ar putea reveni.

Reamintim că zece vapoare din România, încărcate cu cel puțin 130.000 de animale vii, au fost blocate şi ele, în drumul către ţări din Orientul Mijlociu.

author avatar
Andreea Vlad
444 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger