AcasăȘTIRI EXTERNECanalul Suez, blocat pentru a doua oară în ultimele luni! Al cui...

Canalul Suez, blocat pentru a doua oară în ultimele luni! Al cui era petrolul din nava Affinity V? – FOTO&VIDEO

Canalul Suez, blocat pentru a doua oară în ultimele luni! Al cui era petrolul din nava Affinity V? - FOTO&VIDEOCanalul Suez, blocat pentru a doua oară în ultimele luni! Al cui era petrolul din nava Affinity V? - FOTO&VIDEO / Sursa FOTO: wikimedia.org

Un petrolier uriaș a blocat Canalul Suez miercuri seară, preț de aproximativ 20 de minute. Mulți s-au speriat că incidentul ar fi putut cauza o întrerupere a traficului maritim similară cu cea provocată în martie 2021 de nava EverGreen.

Petrolierul Affinity V a eșuat în Canalul Suez timp de 20 de minute, a declarat o sursă de încredere din Egipt, informație preluată de mass-media internațională.

Canalul Suez este una dintre cele mai aglomerate rute de transport maritim din comerțul mondial.

Precedentul gigantului transcontainer Ever Given

Petrolierul de 64.000 de tone „a fost reflotat cu success”, a anunțat SCA, adăugând că a mobilizat „serviciile de salvare a canalului într-o operațiune care a implicat mai mult de cinci vehicule de remorcare”.

Potrivit site-ului specializat Vessel Finder, petrolierul sub pavilion Singapore are o lungime de 250 de metri și o lățime de 45 de metri și se îndreaptă spre portul saudit Yanbu, informează Le Point.

Este pentru prima dată când o navă blochează canalul strategic după ce Ever Given, un portcontainer uriaș de aproape 200.000 de tone a eșuat de malul estic al canalului în timpul unei furtuni de nisip, în martie 2021.

Blocată transversal, nava a întrerupt timp de mai multe zile culoarul de trafic între Europa și Asia, pe care se desfășoară aproximativ 10% din comerțul maritim mondial. Operațiunea de salvare a durat șase zile și a costat viața unui ofițer SCA.

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a aprobat în luna mai un proiect de lărgire și adâncire a părții sudice a canalului în care a rămas blocată nava.

Potrivit SCA, Egiptul a pierdut între 12 și 15 milioane de dolari pe zi, în timp ce asigurătorii au estimat o pierdere de miliarde de dolari pe zi pentru comerțul maritim mondial.

Canalul Suez a anunțat în luna iulie un profit record de 7 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2021-2022, după ce a majorat în mod repetat taxele de tranzit pentru nave.

author avatar
Tudor Borcea
819 afisari

3 COMENTARII

  1. Nu este decât o atenționare a celor care se bazează pe gazul lichefiat din Quatar, menit sa alimenteze Europa de vest. Pe langa problemele de infrastructura necesara acestei soluții, suplimentarea capacitații de extragere si transport spre stații de lichefiere, care nu exista, vase specializate de transport, stații de gazeificare, mai apare si problema siguranței si ritmicității transportului si in acest context Canalul Suez este un punct sensibil. Oricând, in plina iarna, un vas de mare tonaj blochează canalul, accidental sau mai curând nu, si uite așa tarile europene rămân in frig. Si uite așa se demonstrează ca conductele din Rusia sunt mult mai sigure, gazul mai ieftin, mai ales ca nu necesita atâtea transformări care costa mult, mai facil de utilizat, fără a necesita noi investiții foarte costisitoare, atât financiar cat mai ales presiunii timpului necesar pentru asigurarea funcționalității infrastructurii necesare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger