AcasăȘTIRI EXTERNECanalul Suez, blocat de o uriașă navă transcontainer

Canalul Suez, blocat de o uriașă navă transcontainer

Canalul Suez, blocat de o uriașă navă transcontainer

O navă transcontainer taiwaneză, lungă de 400 de metri și lată de 59 de metri, a blocat, miercuri, Canalul Suez miercuri. Traficul maritim a fost întrerupt pe una dintre cele mai aglomerate rute comerciale maritime din lume. 

Traficul maritim pe celebrul canal a fost întrerupt: o navă transcontainer gigant s-a blocat pe această rută comercială aglomerată, după ce a fost deviată de vântul puternic, a anunțat miercuri, compania de transport maritim ce operează nava, Evergreen Marine Corp.

Pe rețelele de socializare au apărut fotografii ale navei în cauză, MV Ever Given, operată de compania taiwaneză Evergreen sub pavilion panamez, care blochează de-a curmezișul canalul, împiedicând orice trafic marin între Marea Mediterană  și Marea Roșie.

Nava venea din Yantian (China) și călătorea spre Marea Mediterană pentru a ajunge apoi la Rotterdam, în Olanda,

„Nava a eșuat accidental, probabil după ce a fost lovită de rafale puternice de vânt”, a declarat pentru AFP Evergreen Marine Corp.

Compania „este în discuții cu părțile interesate, inclusiv cu Autoritatea care administrează canalul, pentru a asistanava cât mai curând posibil”.

Agenția Bloomberg a declarat că, în urma incidentului, peste 100 de nave așteptau să poată trece prin Canalul Suez.

„A avut loc un incident de eșuare”, a declarat Alok Roy, directorul BSM Hong Kong, care administrează nava Ever Given.

„Remorcherele încearcă în prezent să aducă nava pe linia de plutire”, a declarat Leth Agencies, o firmă care oferă servicii clienților care utilizează canalul. Autoritățile egiptene nu au făcut încă comentarii cu privire la incident.

Canalul, sursă vitală a economiei

Inaugurat în 1869, Canalul Suez asigură trecerea a 10% din comerțul maritim internațional.

Aproape 19.000 de nave l-au folosit anul trecut, potrivit Autorității Canalului Suez (SCA).

Canalul este o sursă vitală de venit pentru Egipt, căruia i-a adus anul trecut venituri de 5,61 miliarde de dolari.

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a anunțat în 2015 un proiect de dezvoltare a canalului care vizează reducerea timpilor de așteptare și dublarea numărului de nave care îl utilizează până în 2023.

 

author avatar
Tudor Borcea
423 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger