AcasăȘTIRI EXTERNECanadienii iau musulmanii pe capotă. O familie de patru persoane, ucisă cu...

Canadienii iau musulmanii pe capotă. O familie de patru persoane, ucisă cu camioneta

Canadienii iau musulmanii pe capotă. O familie de patru persoane, ucisă cu camioneta

Suspectul, un tânăr de 20 de ani, a fost arestat la scurt timp după tragedie și inculpat pentru patru crime cu premeditare, „motivate de ură”, potrivit poliției.

Patru membri ai unei familii musulmane au fost uciși și un copil a fost rănit în seara zilei de duminică, 6 iunie, într-un atac „premeditat” făcut de un bărbat care conducea un pick-up într-un oraș din sudul provinciei canadiene Ontario, a declarat poliția locală.

Suspectul, un tânăr de 20 de ani, a fost arestat la scurt timp după incident și acuzat, luni, de patru crime cu premeditate și o tentativă de crimă cu premeditare. „Există dovezi că acesta a fost un act premeditat și planificat, motivat de ură. Credem că victimele au fost vizate pentru că erau musulmani”, a declarat Paul Waight, anchetator  al poliției din London, orașul unde a avut loc atacul duminică seara, înainte de a adăuga:„ Nu există o legătură anterioară cunoscută între suspect și victime”.

El a oferit puține detalii despre anchetă, dar a spus că poliția a examinat postările de pe rețelele sociale ale suspectului, identificat ca Nathaniel Veltman. Acesta din urmă purta la momentul arestării sale o jachetă asemănătoare „unei veste antiglonț”. Inspectorul Paul Waight a declarat că autoritățile locale sunt în contact cu poliția federală și cu procurorul general pentru a depune „posibile acuzații de terorism” împotriva suspectului, scrie Le Point.

Duminică în jurul orei 20:40, polițiștii au declarat că cei cinci membri ai familiei respective așteaptau să traverseze la o intersecție când un pickup negru „a urcat pe trotuar și i-a lovit”. Veltman nu are antecedente penale și nu are afiliere cunoscută cu un anumit grup, a spus poliția. Purta o vestă asemănătoare unei veste antiglonț când a fost arestat.

Primarul orașului deplânge „o ură de nedescris”

Numele victimelor nu au fost dezvăluite, dar ele sunt o femeie de 74 de ani, un bărbat de 46 de ani, o femeie de 44 de ani și un adolescent de 15 ani, reprezentând trei generații dintr-o singură familie, a declarat primarul din London, Ed Holder. Un băiat de nouă ani a fost și el spitalizat în urma atacului.

„Să fim clari, aceasta este o crimă în masă comisă împotriva musulmanilor, împotriva londonezilor, înrădăcinată într-o ură de nedescris”, a spus Ed Holder.

Premierul canadian Justin Trudeau s-a declarat  „îngrozit” de acest atac. „Suntem aici pentru voi, le transmit apropiaţilor persoanelor terorizate de actul de ură(…) Islamofobia nu are ce să caute în comunităţile noastre. Această ură este insidioasă şi de dispreţuit – ea trebuie să se oprească”, a scris pe Twitter şeful guvernului canadian.

„De asemenea, suntem din toată inima alături de copilul care este încă în spital și ne gândim la el în timpul recuperării sale”, a adăugat el.

„Acesta este un eveniment care trebuie descris ca un act oribil de islamofobie”, a reacționat ministrul Siguranței Publice, Bill Blair. „Această ucidere în masă și alte atacuri similare au efectul de a teroriza o comunitate vizată și de a face oamenii să se teamă că familia lor ar putea fi următoarea”, a adăugat el. „Nimeni nu ar trebui să trăiască așa”.

De partea sa, Consiliul Naţional al Musulmanilor Canadieni (CNMC) s-a declarat „mai mult decât îngrozit şi cere să se facă dreptate după oribilul atac cu maşina, motivat de ură faţă de o familie musulmană, la London, în Ontario, care se plimba duminică seara”.

„Este un atac terorist pe teritoriul canadian şi trebuie să fie tratat ca atare”, a subliniat preşedintele Consiliului, Mustafa Farooq.

author avatar
Tudor Borcea
346 afisari

1 COMENTARIU

  1. Conflictul dintre evrei si palestinieni a emigrat. Nu stiu de ce afișați nedumerirea aceasta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger