AcasăȘTIRI EXTERNECanadienii au făcut prăpăd: au dat jos reginele Victoria şi Elisabeta a...

Canadienii au făcut prăpăd: au dat jos reginele Victoria şi Elisabeta a II-a! (VIDEO)

Canada proteste Canadienii au făcut prăpăd: au dat jos reginele Victoria şi Elisabeta a II-a!

Statuile reginei Victoria, a reginei Elisabeta a II-a și a căpitanului explorator James Cook au fost răsturnate, profanate și deteriorate de o mulțime violentă în timpul protestelor din Canada, chiar de ziua națională.

Scenele din Canada amintesc de protestele BLM ( Black Lives Matter) din Marea Britanie și SUA desfăşurate anul trecut, sculpturi de bronz care le înfățișează pe actualul monarh al Marii Britanii și pe străbunica sa, amplasate în Winnipeg au fost răsturnate şi acoperite cu vopsea roșie.

De ce s-au răsculat canadienii?

Un grup de persoane a scandat „nicio mândrie în genocid”, înainte de a dărâma statuile suveranelor, pe fondul creşterii nemulţumirilor în urma descoperirii rămăşiţelor a sute de copii în morminte nemarcate în apropierea unor foste şcoli rezidenţiale pentru copii indigeni conduse de Biserica Catolică în Columbia Britanică.

În secolul trecut, peste 150.000 de copii indigeni canadieni au fost obligați să se convertească la creștinism în cadrul unor așa numite școli rezidențiale catolice unde nu li s-a permis să vorbească limbile lor materne. Mulţi dintre copii au fost bătuţi și abuzaţi verbal.

Ce au păţit copilaşii?

Se estimează că au murit până la 6.000 de copii, 1.000 dintre victime fiind găsite îngropate în gropi comune.

Proteste în sprijinul copiilor indigeni au avut loc joi şi în Toronto, centrul financiar al Canadei, în timp ce un marş #CancelCanadaDay (Anulaţi Ziua Canadei) a atras în capitala Ottawa mii de persoane în sprijinul victimelor şi al supravieţuitorilor sistemului şcolilor rezidenţiale.

Oricum, liderii indigeni se așteaptă la noi descoperiri de gropi nemarcate pe măsură ce continuă căutarea mormintelor, ajutate de noi finanțări din partea guvernelor federale și provinciale.

author avatar
Andrei Ștefan
749 afisari

4 COMENTARII

  1. Sa nu fi fost covid ceva de obicei unde pasea conchizdadoru hop si gripa sifilis holera ceva mureau toti muci.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger