AcasăȘTIRI EXTERNECanada. Prima femeie indigenă preia funcția de guvernator general

Canada. Prima femeie indigenă preia funcția de guvernator general

Canada. Prima femeie indigenă preia funcția de guvernator general

Inuită și fostă diplomată, Mary Simon a devenit, luni, 26 iulie, prima femeie indigenă care o reprezintă regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în Canada, promițând că va lucra pentru „reconciliere” într-o țară zguduită de scandalul școlilor-internat.

„Cu umilință sunt pregătită să devin primul guvernator general indigen al Canadei”, a spus ea în primul său discurs oficial, luni, în cadrul ceremoniei de instalare în Senat, la Ottawa. „Mă voi strădui să construiesc punți între diversele origini și culturi care reflectă unicitatea și promisiunile marii noastre țări”, a spus Simon (74 de ani), care s-a angajeat să-i „reprezinte pe toți canadienii”.

Umbrele trecutului

Preluarea funcției de către Mary Simon are loc într-un moment dificil pentru Canada, țară care se confruntă cu pagini întunecate ale trecutului său în legătură cu politica de asimilare. Zeci de mii de copii amerindieni, metiși și inuiți (popor autohton din regiunile arctice din America de Nord și Siberia) au fost forțați să intre în școli-internat pentru indigeni, de la sfârșitul secolului al XIX -lea și până în anii 1990, rupți de familiile și cultura lor. Mii din acești copii nu s-au mai întors.

Apărarea Arcticii și a vânătorii de foci și urși albi

Născută în 1947, această inuită originară din Nunavik (nordul Quebecului), care a fost ambasador canadian pentru afaceri circumpolare, apoi în Danemarca, a apărat drepturile și cultura poporului ei toată viața. A fost adesea atacată pentru că nu stăpânește limba franceză, una dintre cele două limbi oficiale ale țării, scrie Le Monde.

Noul guvernator general a făcut și din apărarea Arcticii o prioritate majoră, apărând însă dreptul autohtonilor de a vâna foci și urși albi. Numirea lui Mary Simon este un gest foarte politic: guvernatorul general este comandant-șef al forțelor armate, promulgă oficial legi și convoacă sau dizolvă Parlamentul.

Săptămâna trecută, Mary Simon a vorbit cu Elisabeta a II-a, regina Commonwealth-ului, din care face parte și Canada. Simon este numită pentru cinci ani și îi succedează lui Julie Payette, care a demisionat în ianuarie după acuzații de hărțuire în biroul său.

author avatar
Tudor Borcea
338 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger