AcasăȘTIRI EXTERNECanada, la urne. Viitorul politic al lui Justin Trudeau este în joc

Canada, la urne. Viitorul politic al lui Justin Trudeau este în joc

Canada, la urne. Viitorul politic al lui Justin Trudeau este în joc

Un al treilea mandat pentru liberalul Justin Trudeau sau o alternanță cu conservatorul moderat Erin O’Toole? Canadienii decid luni, 20 septembrie, cine va forma următorul guvern, în timpul alegerilor legislative cu rezultat incert.

Pentru această cursă foarte strânsă, alegătorii din Newfoundland și Labrador, pe coasta Atlanticului, vor fi primii care votează luni, de la ora locală 8:30 (11:00 GMT).

În schimb, întrucât Canada se întinde pe șase fusuri orare, ultimii alegători care votează sunt cei din Columbia Britanică, o provincie de pe Coasta Pacificului, unde birourile vor închide la ora 19:00 (02:00 GMT marți).

Eroziunea puterii se resimte pentru Trudeau

Campania electorală-fulger de 36 de zile s-a terminat așa cum a început: cu un discurs al lui Trudeau în care le-a solicitat canadienilor să-i acorde un nou mandat pentru a conduce țara și de a gestiona ieșirea din pandemie.

Dincolo de pandemie, mai sunt armele de asalt, pe care liberalii vor să le interzică, un dosar delicat pentru conservatori

Justin Trudeau a convocat alegeri anticipate, la mijlocul lunii august, în încercarea de a recâștiga majoritatea pe care o pierduse cu doi ani mai devreme.

Dar, conform sondajelor, este pe cale să piardă pariul. Eroziunea puterii este resimțită, „Trudeaumania” din 2015 pare departe. Chipeșul premier este creditat cu maxim 31% din intențiile de vot, la același nivel cu principalul său rival, conservatorul Erin O’Toole, încă necunoscut publicului larg, nu cu mult timp în urmă.

„Greu de imaginat o cursă mai strânsă”

La fel ca în 2019, acest „suspans absolut total” îi face pe analiști să spună că „majoritatea (în Camera Comunelor) pare foarte complicată de atins pentru oricine”.

„Este greu de imaginat o cursă mai strânsă”, a declarat pentru AFP Félix Mathieu, profesor de politică la Universitatea din Winnipeg.

Duminică, Justin Trudeau a fost pe teren în mai multe zone din estul și vestul țării iar în ultimele zile le-a cerut alegătorilor un vot strategic, explicând că revenirea conservatorilor la putere ar însemna un pas înapoi pentru țară, în special în ceea ce privește problema climatului.

Erin O’Toole, care se afla duminică în regiunea Toronto, unde candidează, a candidat, le-a promis canadienilor reînnoirea și a făcut o campanie centristă.

Aproximativ 27 de milioane de canadieni în vârstă de 18 ani și peste, eligibili pentru a vota luni, sunt chemați să aleagă cei 338 de membri ai Camerei Comunelor.

Dacă nici unul dintre cele două partide majore care au alternat la putere din 1867 nu este capabil să obțină majoritatea locurilor în parlament, câștigătorul va trebui să compună un guvern minoritar.

În acest caz, viitorul prim-ministru, liberal sau conservator, va trebui să colaboreze cu partidele mai mici pentru a guverna în Ottawa.

Scenariul unui „copy-paste”

Ca Noul Partid Democrat (NDP, stânga), al lui Jagmeet Singh, creditat cu aproape 20% din intențiile de vot. Sau Bloc Québécois, o formațiune secesionistă condusă de Yves-François Blanchet, care părea să ia avânt la sfârșitul campaniei după o controversă privind locul Quebecului în confederația canadiană.

Ultimul partid major în cursă, Verzii lui Annamie Paul, a avut dificultăți în a transmite mesajul lor de urgență climatică, ei înșiși luptând pentru supraviețuire din cauza problemelor de unitate, imagine și finanțe.

Prin urmare, scenariul unui „copy-paste” cu aceste alegeri este foarte plauzibil, potrivit comentatorilor.

„Întrebarea la început era dacă liberalii merită să aibă un guvern majoritar. Și acum întrebarea este dacă merită să rămână la putere”, a rezumat Daniel Béland, profesor la Universitatea McGill.

Mulți canadieni au optat pentru votul prin corespondență și acesta ar putea fi foarte strâns în unele circumscripții. „Totul va depinde de numărul de circumscripții în care cursele sunt strânse”, a spus Geneviève Tellier, profesoară de ştiinţe politice la Ottawa, explicând că canadienii au pus sub semnul întrebării în ultimele săptămâni „leadership-ul lui Justin Trudeau”.

 

author avatar
Tudor Borcea
234 afisari

1 COMENTARIU

  1. La ce abuzuri a supus Trudeau poporul canadian nici n-ar mai trebuii sa intre in parlament in mod normal! Asta daca nu se fura alegerile și la ei cum a fost la americani-Trump, sau la noi in România.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger