AcasăȘTIRI EXTERNECanada arde. Peste 130 de morți

Canada arde. Peste 130 de morți

Canada arde. Peste 130 de morți

Un vârf al mortalității legat fără îndoială de canicula care lovește în prezent Canada, țară care a înregistrat marți, 29 iunie, un nou record absolut: 49,5° C.

Zeci de oameni au decedat brusc în ultimele zile în zona Vancouver, victime, potrivit specialiștilor, al valului de căldură care a lovit vestul continentului american și a propulsat mercurul termometrelor la 49,5 de grade în Canada, ceea ce constituie un record absolut, au anunțat autoritățile canadiene.

Jandarmeria Regală Canadiană (RCMP) și poliția din orașul Vancouver au anunțat separat că cel puțin 134 de persoane au decedat începând de vineri în regiunea metropolei canadiene de pe coasta Pacificului, in fața unui val „istoric” de caniculă.

Legiștii confirmă mortalitatea caniculei

„Vancouver nu a cunoscut niciodată asemenea temperaturi ridicate și, din păcate, zeci de oameni au murit din cauza caniculei”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției din Vancouver, Steve Addison, într-un comunicat.

La rândul lor, serviciile medico-legale ale provinciei au indicat că „au înregistrat o creștere semnificativă a numărului de decese raportate” de la sfârșitul săptămânii trecute, „când căldura extremă a jucat un rol important”. Aceste servicii au primit 233 de rapoarte de decese în provincie, între vineri și luni, comparativ cu aproximativ 130 în medie pentru aceeași perioadă în circumstanțe normale, se arată într-un comunicat

„Credem că temperaturile extreme au contribuit la majoritatea deceselor”, a mai precizat poliția federală, adăugând că majoritatea victimelor erau în vârstă.

Ca în Sahara

Mercurul a trecut din nou cu ușurință de 30 de grade, marți, la Vancouver, cu mult peste normalul de 21 de grade din acest sezon.

Pentru a treia zi consecutivă, în localitatea Lytton, la aproximativ 260 km nord-est de Vancouver, s-a stabilit un nou record istoric pentru Canada, cu 49,5 grade, potrivit Serviciului meteorologic canadian. Temperaturile au atins și 42 de grade în stațiunea de schi Whistler, la nord de Vancouver, scrie Le Point.

Aparate de aer condiționat și ventilatoare, epuizate

Canicula epuizat în magazine stocurile de aparate de aer condiționat, ventilatoare și aparate de făcut gheață. „Durata acestui val de căldură este îngrijorătoare, deoarece este puțin răgaz pe timp de noapte (…). Acest val de căldură record va crește riscul de boli legate de temperaturi ridicate”, a avertizat ministerul canadian al Mediului pe site-ul său meteo. În plus față de Columbia Britanică, au fost emise și avertismente de căldură pentru provinciile de est Alberta, Saskatchewan și Manitoba, precum și pentru părți din Yukon și teritoriile de nord-vest din Canada.

 

author avatar
Tudor Borcea
1.294 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger