AcasăȘTIRI EXTERNECanada anulează vânzările de arme către Turcia, aliatul său din NATO

Canada anulează vânzările de arme către Turcia, aliatul său din NATO

Canada anulează vânzările de arme către Turcia, aliatul său din NATO

Guvernul canadian a anunțat această măsură după ce o anchetă a constatat că tehnologia canadiană utilizată în drone a fost folosită de Azerbaidjan împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah.

Aceste exporturi de arme au fost suspendate în octombrie în așteptarea unei investigații privind acuzațiile că dronele militare fabricate în Turcia, folosite de Azerbaidjan în conflictul cu Armenia, erau echipate cu sisteme de țintire canadiene.

Această anchetă „a găsit dovezi credibile care indică faptul că tehnologia canadiană exportată în Turcia a fost utilizată în Nagorno-Karabah”, a declarat Marc Garneau, ministrul canadian al afacerilor Externe, într-un comunicat, anunțând anularea permiselor de export.

„Această utilizare nu a fost în conformitate cu politica externă canadiană, nici cu garanțiile de utilizare finală oferite de Turcia” , a declarat ministrul canadian de Externe, care și-a exprimat „îngrijorarea” omologului său turc, Mevlut Cavusoglu.

29 de permise de export anulate

Anularea se referă la 29 de permise de export pentru diferite tipuri de echipamente militare. Exporturile canadiene de echipament militar către Turcia, aliatul său NATO,  au ajuns la peste 150 de milioane de dolari canadieni (100 de milioane de euro) în 2019, conform celor mai recente statistici oficiale.

Marc Garneau a cerut, de asemenea, stabilirea unui „mecanism de dialog” între Canada și Turcia pentru a stabili „oîncredere reciprocă și o mai mare colaborare în ceea ce privește licențele de export”.

În plus, Canada va evalua „de la caz la caz” solicitările militare ale Turciei în legătură cu programele de cooperare ale NATO, a spus el.

Nefăcute în Siria și în Libia

Toamna trecută, Azerbaidjanul, susținut de Ankara, a obținut o mare victorie militară asupra Armeniei pentru controlul regiunii separatiste Nagorno-Karabah.

Confruntările, care s-au soldat cu peste 6.000 de morți, s-au încheiat după șase săptămâni printr-un acord de încetare a focului patronat de Rusia, în urma căruia Erevanul a retrocedat teritorii importante aflate sub controlul său după primul conflict, la începutul anilor 1990, scrie Le Figaro.

Ancheta canadiană a dezvăluit, de asemenea, că Turcia a folosit echipamentul pentru drone pentru supraveghere și țintire în Siria și l-a împărtășit și cu guvernul interimar al Libiei pentru a fi utilizat în atacuri aeriene, încălcând embargoul ONU asupra armelor.

author avatar
Tudor Borcea