AcasăȘTIRI EXTERNE“Camera 2806: Afacerea DSK” – ce mai face fostul șef al FMI?

“Camera 2806: Afacerea DSK” – ce mai face fostul șef al FMI?

În urmă cu nouă ani, pe 14 mai 2011, Dominique Strauss-Kahn   fost arestat pe aeroportul JFK din New York. La vremea respectivă, președintele Fondului Monetar Internațional și favoritul pentru alegerile prezidențiale din 2012 din Franța este acuzat de „tentativă de viol” și „agresiune sexuală”. Victima, o cameristă  la hotelul Sofitel, Nafissatou Diallo.

Imaginile cu arestarea și procesul lui DSK vor face înconjurul lumii. Acuzațiile împotriva lui  au fost abandonate în cadrul procedurilor penale în august 2011. Dar cazul a continuat în proceduri civile până în decembrie 2012 și va fi încheiat cu un acord financiar. De atunci, ce a devenit Dominique Strauss-Kahn? Netlix lansează astăzi “Camera 2806: The DSK Affair”, un documentar în patru părți despre acest scandal.

O companie și 21 de milioane de euro profit

În 2013, Dominique Strauss-Kahn și-a creat compania Parnasse International, cu sediul în Marrakech , Maroc. „El își vindea expertiza președinților africani, dintre care unii au o guvernare autoritară și nedivizată”, explică Courrier International. De-a lungul anilor, DSK ajunge un VIP pentru anumite state africane în negocierile lor cu creditorii lor internaționali”, așa cum indică Forbes Africa. Potrivit informațiilor dezvăluite de presa franceză, compania fostului șef al FMI ar fi înregistrat profituri de „aproape 21 de milioane de euro” între „2013 și 2018”. Această companie are particularitatea de a avea un „acționar unic” și un „singur angajat”, și anume cel care a creat-o. „DSK și-a plătit 5,3 milioane de euro ca venit , a dezvăluit Nouvel Observateur. Afacerea Sofitel a marcat sfârșitul carierei politice de conducere a lui Dominique Strauss-Kahn, dar în aprilie Le Parisien a raportat că mai mulți directori membri ai partidului La République En Marche l-au contactat pe fostul ministru socialist, în legătură cu criza legată de coronavirus, alimentând speculații despre o posibilă revenire a sa pe scena politică. În 2019, DSK oferea sfaturi de politică externă, în special în perioada Brexitului, lăudându-i pe englezi pentru că “își fac drum de partea lor”. De asemenea, fostul director al FMI s-a întâlnit de mai multe ori cu Emmanuel Macron în timpul alegerilor prezidențiale din Franța.  În septembrie 2020, numele DSK a revenit la știri. Paris Match a publicat un interviu exclusiv cu Nafissatou Diallo, care a rămas tăcută timp de nouă ani. “Am fost trădată de procurori, deși am spus adevărul”, a spus ea. De la afacerea Sofitel, Nafissatou Diallo a deschis un restaurant în New York”, Chez Amina. Ar fi cumpărat-o cu suma câștigată la sfârșitul procesului civil: 1,5 milioane de dolari, din care o treime au revenit apărătorilor ei , conform informațiilor care nu au fost confirmate niciodată. Potrivit Le Chaîne Info(LCI) acordul prevedea într-adevăr că suma va rămâne „confidențială”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor