Cauta

„Cămătarii” Europei deschid șampania: creșterea dobânzilor, profituri de miliarde!

Cele mai mari bănci din Europa au generat profituri imense pe fondul creșterii ratelor dobânzilor în trimestrul al treilea.

Deutsche Bank tocmai a raportat una dintre cele mai bune performanțe trimestriale de dinainte de criza financiară și este pe cale să obțină cel mai bun profit anual din 2009 încoace, în timp ce Barclays, Santander, UniCredit, Standard Chartered, HSBC și UBS au depășit estimările analiștilor.

Ratele mai mari ale dobânzilor, care stimulează de obicei câștigurile băncilor, au fost principalul motiv, în timp ce performanțele puternice în tranzacționarea de venituri fixe au ajutat, de asemenea, creditorii cu mari bănci de investiții, cum ar fi Deutsche  și Barclays.

Băncile generează profituri mari din diferența dintre dobânzile pe care le percep la credite, care cresc în funcție de ratele dobânzilor băncii centrale, și din ceea ce plătesc clienților pentru depozite, care rămân în urma creșterii ratelor.

Directorul general al UniCredit, Andrea Orcel, a recunoscut că politicile băncii centrale au fost un factor care a contribuit la rezultatele solide ale grupului său, afirmând că acestea sunt „rezultatul unei bune dinamici comerciale, al unui mediu favorabil al ratelor dobânzilor, al unei discipline continue a costurilor, al unui cost redus al riscului și, cel mai important, al angajamentului și muncii angajaților noștri”.

Profiturile sunt o țintă atractivă pentru guvernele cu bani puțini. În luna iulie, Spania a devenit prima țară din Europa de Vest care a propus o taxă pe profitul neașteptat pe câștigurile bancare, călcând pe urmele Ungariei, care a introdus deja o astfel de taxă. Planurile Spaniei o plasează pe un potențial curs de coliziune cu Banca Centrală Europeană.

De asemenea, ministrul britanic de Finanțe, Jeremy Hunt, se pregătește să mențină o taxă bancară menită să  anuleze impactul dezastruos al unui buget de scurtă durată de reducere a impozitelor prezentat de predecesorul său.

Barclays a raportat un profit înainte de impozitare de 1,97 miliarde de lire sterline până la sfârșitul lunii septembrie, în creștere cu 6% față de un an în urmă și depășind așteptările analiștilor de 1,81 miliarde de lire sterline.

Profitul Deutsche Bank s-a dublat cu peste 1,6 miliarde de euro în trimestrul al treilea. Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a raportat o creștere de 11% în ritm anual a venitului net, până la 2,42 miliarde de euro.Uni Credit, a doua cea mai mare bancă a Italiei, are un profit record de 1,71 miliarde de euro.

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă GREENVIRO SRL
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 1 iulie 2025 – Astăzi este cazul să vă simțiți bine
  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • România, luată din nou ostatică de statul paralel / Evaziunea fiscală, pretextul pentru revigorarea protocoalelor „Binomului” Coldea-Kovesi
  • Pentru că nu-i mai poate jecmăni, Bolojan le taie românilor independența energetică
  • Sindicaliștii ANAF: Legea încurajează evaziunea fiscală
  • Marea revenire a piețelor europene, după 10 ani de criză
  • Stoichkov dă de pământ cu Klopp și Maresca: „Când luați 20 de milioane pe an, nu vă mai plângeți!”
  • Exit mobile version