AcasăȘTIRI EXTERNECalifornia va interzice retragerea prezervativului în timpul actului sexual, fără consimțământ

California va interzice retragerea prezervativului în timpul actului sexual, fără consimțământ

California va interzice retragerea prezervativului în timpul actului sexual, fără consimțământ

Acest proiect de lege ar trebui să conducă statul California să-și revizuiască legile privind agresiunea sexuală.

În unanimitate, legislativul statului California a aprobat săptămâna aceasta, o măsură pentru interzicerea „stealthing-ului”, o agresiune sexuală care constă în scoaterea prezervativului în timpul unui act sexual, fără consimțământul celuilalt partener.

Proiectul de lege așteaptă acum semnarea guvernatorului democrat Gavin Newsom, care va trebui să-l promulge înainte de 10 octombrie. Dacă legea va fi adoptată, California va fi primul stat din SUA care va face din stealthing un delict civil.

„Stealthingul nu este doar amoral, ci și ilegal”

Această practică încă nu va fi considerată viol – ca penetrare sexuală fără acord – dar noua legislație va duce la modificări ale definiției penale a agresiunii sexuale în vigoare în acest stat și va permite victimelor să-și urmărească în justiție atacatorii pentru a obține despăgubiri, scrie Slate.

Deputata democrată Cristina Garcia, care a susținut proiectul de lege și militează pentru incriminarea practicii din 2017, a declarat că măsura „va clarifica faptul că stealthingul nu este doar amoral, ci și ilegal” . Ea speră că această primă măsură va permite în cele din urmă includerea stealthingului în codul penal al Californiei.

Agresiune sexuală și riscuri

Potrivit unui studiu din 2019 publicat de National Library of Medicine, în SUA, 49% dintre femeile cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani s-au confruntat cu un partener care le-a impus să facă sex fără prezervativ și 12% dintre ele au declarat că au fost victimele stealthingului.

Un al doilea studiu pentru bărbații din aceeași grupă de vârstă arată că 10% dintre bărbați recunosc că și-au scos prezervativul în timpul unui raport sexual, fără consimțământul partenerului lor. Bărbații chestionați în timpul acestui studiu au recunoscut că au practicat stealthingul de 1 la 21 de ori, pentru o medie de 3,62 de ori.

Conform aceluiași studiu, bărbații care comit acest tip de agresiune sexuală sunt mult mai susceptibili de a fi diagnosticați cu o infecție cu transmitere sexuală (29,5% față de 15,1%) sau de a avea un partener care a avut o sarcină neplanificată (46,7% față de 25,8%).

În statele New York și Wisconsin, proiecte de lege similar au fost prezentate dar nici unul nu a fost adoptat. În țări europene precum Franța, stealthingul nu face obiectul unei infracțiuni.

 

author avatar
Tudor Borcea