AcasăȘTIRI EXTERNECalifornia, lovită de furtuni și inundații în serie. Joe Biden a declarat...

California, lovită de furtuni și inundații în serie. Joe Biden a declarat stare de catastrofă majoră / Se așteaptă noi fenomene meteo extreme – VIDEO

California, lovită de furtuni și inundații în serie. Joe Biden a declarat stare de urgență majoră / Se așteaptă noi fenomene meteo extreme - VIDEO / Foto: printscreen

Președintele Joe Biden a declarat stare de catastrofă majoră în California, unde duminică sunt așteptate noi intemperii, după trei săptămâni de precipitații fără precedent.

Joe Biden a ordonat acordarea de asistență federală pentru a ajuta locuitorii și comunitățile din California să repare pagubele provocate de furtunile puternice de iarnă din 27 decembrie, care au dus la inundații majore, alunecări de teren și valuri de noroi, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

26 de milioane de oameni sub alertă

Un val major de ploi – și zăpadă în munți – a cuprins sâmbătă multe zone din cel mai populat stat american, solurile fiind deja îmbibate cu apă. Un nou „râu atmosferic” – o bandă îngustă în atmosferă care transportă cantități uriașe de umiditate de la tropice – este așteptat luni, zi de sărbătoare în SUA, aducând „noi valuri de precipitații extreme”, avertizează Serviciul Național de Meteorologie (NWS).

https://www.youtube.com/watch?v=axdpgGeLWaU

Liniile electrice au fost afectate, iar câmpurile și drumurile au fost inundate. NWS se așteaptă la „inundații dezastruoase” în valea inferioară a râului Salinas, o regiune agricolă importantă la sud de Golful San Francisco.

„Nu s-a terminat”, a avertizat guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, în cadrul unei conferințe de presă, subliniind că, deși ploile au scăzut în intensitate, solul este îmbibat cu apă, iar riscul de inundații rămâne ridicat. Conștient de oboseala californienilor, el a adăugat: „Vă îndemn pe toți să ne menținem vigilența și bunul simț în următoarele 24-48 de ore”.

Potrivit NWS, aproape 26 de milioane de californieni se aflau încă sub avertizare de inundații sâmbătă seara, iar zeci de mii de persoane au primit ordin de evacuare, informează 20 Minutes ch.

În regiunea Salinas, un oraș de 160.000 de locuitori la sud de San Francisco, unde râul cu același nume s-a revărsat, inundațiile au afectat zonele agricole din vale, dar au cruțat zonele urbane, a constatat sâmbătă dimineață un jurnalist AFP.

La munte, precipitațiile au dus la căderi abundente de zăpadă, peste un metru fiind așteptat în weekend în Sierra Nevada, iar autoritățile au avertizat asupra riscului de avalanșă și au recomandat să nu se călătorească. Imaginile difuzate de autorități la o importantă trecere de autostradă din regiunea lacului Tahoe arată zeci de mașini oprite în plin viscol, sâmbătă dimineață.

Cel puțin 19 morți

Cel puțin 19 persoane au murit de la începutul acestei serii de furtuni. Printre acestea se numără șoferi care au fost găsiți în mașinile lor prinși în capcană de ape, persoane lovite de copaci căzuți, un cuplu ucis de o alunecare de teren.

California este obișnuită cu vremea extremă, iar furtunile de iarnă sunt frecvente. Dar această succesiune de evenimente este neobișnuită. Deși este dificil de stabilit o legătură directă între aceste furtuni în serie și schimbările climatice, oamenii de știință explică în mod regulat că încălzirea crește frecvența și intensitatea evenimentelor meteorologice extreme.

author avatar
Tudor Borcea
282 afisari

1 COMENTARIU

  1. A naibii apa tot la vale curge…dar in curand Tesla o sa vanda submarine zburatoare care se teleporteaza la pret de 1$bucata…subventionate de Soros si Greta-trotineta

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger