AcasăȘTIRI EXTERNECalifornia, amenințată de un incendiu care își generează propriul climat. Flăcările sunt...

California, amenințată de un incendiu care își generează propriul climat. Flăcările sunt urmărite cu trenul

California, amenințată de un incendiu care își generează propriul climat. Flăcările sunt urmărite cu trenul

Dixie Fire, un incendiu uriaș în pădurile din nordul Californiei, care nu face decât să crească de la mijlocul acestei luni, a devorat deja o zonă de vegetație echivalentă cu orașul Chicago.

Dimensiunile acestui incendiu și faptul că îşi generează de acum propriul climat reprezintă dificultăți enorme pentru pompierii locali care se luptă cu sinistrul.

Norii de foc

Aproximativ 5.400 de pompieri au fost mobilizaţi, luni, 26 iulie, pentru a lupta cu flăcările provocate de Dixie Fire în pădurile din nordul statului California.

Acest incendiu este alimentat de căldură sufocantă, secetă alarmantă și vânturi continue. Dixie Fire este atât de mare încât în ​​ultimele zile a creat nori numiți „pirocumulus” care provoacă fulgere, vânturi puternice și alimentează la rândul lor focul.

„Ziua de mâine (luni) ar putea fi foarte grea: dacă aceşti nori sunt destul de înalţi, au potenţialul de a produce fulgere”, a avertizat Julia Ruthford, o specialistă în meteorologie care monitorizează fenomenul.

Zone inaccesibile

Salvatorii au fost trimiși chiar din Florida, ca să dea o mână de ajutor. În ciuda dimensiunii sale, incendiul Dixie a progresat până acum în principal în zone extrem de izolate, ceea ce explică de ce până acum doar zeci de structuri (case și alte clădiri) au fost distruse, scrie Le Monde.

Deplasându-se pe căi extrem de abrupte, pompierii sunt uneori ajutați de un tren, din care pot stropi zone altfel inaccesibile. Dar, în aceste condiții meteorologice, „jarul poate zbura cu ușurință la mai mult de un kilometru de incendiu”, a spus Rick Carhart, purtătorul de cuvânt al pompierilor. Locurile care primesc evacuați, cum ar fi satul Quincy, sunt ele însele amenințate.

Incendiul, declanșat de ruperea unei linii electrice

Incendiile forestiere sunt frecvente în California – atât de multe încât localnicii se întreabă uneori ce mai rămâne de ars. Dar, din cauza schimbărilor climatice, vara aceasta este deosebit de violentă. În regiune, semnele secetei care alimentează focurile sunt peste tot.

Incendiile au devastat deja de trei ori mai multă vegetație în acest an decât au făcut-o în aceeași perioadă în 2020, an care a fost desemnat cel mai grav din istoria Californiei în materie de incendii.

Potrivit unei investigații preliminare, căderea unui copac pe unul dintre miile de cabluri electrice ale companiei Pacific Gas and Electric Company (PG&E) se află la originea Incendiului Dixie. Un operator privat deja vinovat că a provocat Camp Fire, o incendiu care aproape că a șters orașul Paradise de pe hartă și a ucis 86 de oameni în 2018, într-o zonă situată câteva kilometri sud-vest de cea a Dixie Fire.

author avatar
Tudor Borcea
254 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger