AcasăȘTIRI EXTERNECăldura îi înnebunește pe americani. Legătura dintre vremea caldă și armele de...

Căldura îi înnebunește pe americani. Legătura dintre vremea caldă și armele de foc

Căldura îi înebunește pe americani. Legătura dintre vremea caldă și armele de foc

De la seria neagră a masacrelor recente cu arme de foc și multe alte incidente cu mână înarmată mai puțin mediatizate, o creștere a violenței armate în SUA pare să confirme o tendință evidentă pentru poliție: când vremea este mai caldă, numărul infracțiunilor și crimelor crește.

Criminologii scriu despre acest lucru de zeci de ani, iar cercetările mai recente s-au concentrat asupra legăturii precise dintre vreme și criminalitate. În primul rând, este evident faptul că oamenii ies mai des în oraș atunci când vremea este frumoasă.

Căldura și infracționalitatea

„Este greu să împuști pe cineva dacă nu este nimeni în jur”, a declarat David Hemenway, profesor de sănătate publică la Școala T.H. Chan de la Harvard, explicând de ce infracțiunile cu arme de foc sunt mai puține pe vreme rea.

O altă ipoteză, mai controversată, sugerează că însăși căldura ar putea fi cauza conflictului. Și, deși există mai mulți factori care stau la baza creșterii violenței cu arme de foc în SUA, clima poate juca un rol din ce în ce mai important într-o lume în curs de încălzire.

Hemenway spune că a fost mult timp interesat de relația dintre căldură și infracționalitatea ridicată, din cauza stereotipurilor despre diviziunea nord-sud în SUA și Italia sau dintre țările scandinave și cele din sudul Europei. În 2020, a fost coautor al unui articol în Injury Epidemiology, care a examinat orașul Chicago între 2012 și 2016.

Articolul a folosit ziarul Chicago Tribune pentru numărul de incidente armate ( împușcături) pe zi și a comparat acest număr cu temperaturile zilnice, precum și cu umiditatea, viteza vântului și diferența de temperatură față de media istorică, scrie Le Jurnal de Montreal.

Rezultatul: o creștere de 10 grade Celsius a fost asociată cu o creștere de 34% a numărului de împușcături în timpul săptămânii și de 42% în zilele de weekend și de sărbători. Potrivit articolului, o temperatură cu 10 grade peste medie a fost, de asemenea, asociată cu o rată de împușcare cu 33,8% mai mare.

Cu alte cuvinte, potrivit lui Hemenway, nu doar căldura este importantă, ci și căldura relativă: „În timpul iernii, au existat mai multe împușcături în zile care nu ar fi fost considerate fierbinți vara, dar care erau călduroase pentru iarnă.

Influența asupra comportamentului

O altă lucrare, condusă de Leah Schinasi de la Universitatea Drexel și publicată în Journal of Urban Health în 2017, a examinat infracțiunile violente din Philadelphia.„Locuiesc în Philadelphia și îmi amintesc că mă întorceam cu bicicleta de la serviciu într-o zi foarte călduroasă și observam cât de irascibilă părea toată lumea. Am fost curioasă să văd dacă această observație se va traduce printr-o rată mai mare a criminalității pe vreme caldă”, a declarat ea.

Cercetătoarea Ghassan Hamra și coautorul ei au descoperit că infracțiunile violente au avut loc mai des în lunile mai calde – din mai până în septembrie – și au fost mai frecvente în cele mai călduroase zile. Contrastul a fost și mai izbitor în zilele relativ calde din lunile mai reci – octombrie-aprilie – în comparație cu zilele mai reci din lunile respective.

Atunci când temperaturile au atins 21 de grade Celsius în această perioadă, ratele zilnice ale infracțiunilor violente au fost cu 16% mai mari în comparație cu zilele cu 6 grade Celsius, mediana lunilor în cauză. Un studiu publicat de National Bureau of Economic Research în 2019 a presupus plasarea studenților universitari din Kenya și California fie în camere calde, fie în camere reci și măsurarea impactului asupra mai multor categorii comportamentale.

Acesta a constatat că „căldura afectează în mod semnificativ dorința indivizilor de a distruge de bună voie bunurile altor participanți”.

393 de milioane de arme de foc în circulație

Dar când vine vorba de problema generală a violenței armate, există factori mult mai importanți decât temperatura, recunoaște Hemenway. Nu în ultimul rând, faptul că se estimează că în 2020 erau 393 de milioane de arme de foc în circulație în SUA și că mai multe state au relaxat restricțiile în ultimii ani.

Dar o mai bună înțelegere a relației cu vremea ar putea avea implicații politice, cum ar fi găsirea mai multor activități pentru tineri pentru a-i ține departe de colțurile străzilor în cele mai fierbinți zile de vară și creșterea prezenței poliției în zonele cheie în funcție de prognoză. „Un fel de reducere a riscurilor”, a spus Hemenway.

author avatar
Tudor Borcea
342 afisari

3 COMENTARII

  1. Eu cred că Putin este de vină pentru faptul că se împușcă americanii între ei. De la invadarea Ukhrainei se trag toate. În nici un caz nu e de vină căldura.

  2. Îi îNebuneste? Bravo, ziarici, sunteti din ce în ce mai tâmpiti! Ziarici sā ne numim, sā se umfle rânza-n noi si sā mānâncā si gura noastrā, limba românā dā-o dracu.

  3. Atunci sa nu mai dea arme la nineni doar la cineva. Uite au si maşingan cu pat roz pt domnisoare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger