AcasăȘTIRI EXTERNECălătoria în Marea Britanie, posibilă doar cu pașaportul. Care sunt excepțiile

Călătoria în Marea Britanie, posibilă doar cu pașaportul. Care sunt excepțiile

aeroportCălătoria în Marea Britanie, posibilă doar cu pașaportul. Care sunt excepțiile

Dacă vreți să călătoriți în Marea Britanie, de vineri aveți nevoie de pașaport. Cartea de identitate nu va mai putea fi utilizată cu începere de vineri, 1 octombrie, pentru a intra în Regatul Unit, care le cere acum cetăţenilor europeni sau elveţieni să prezinte un paşaport, una dintre ultimele consecinţe ale Brexitului.

La 1 octombrie, expiră termenul în urma acordului semnat după Brexit. Nu au nevoie de pașaport românii care sunt rezidenți în Regatul Unit. Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord îi anunță pe românii care vor să călătorească în această țară de la 1 octombrie că trebuie să aibă pașaportul valabil pentru durata întregii deplasării.

Într-un comunicat, Ministerul britanic de Interne a afirmat că schimbarea are ca scop „să împiedice grupurile criminale organizate şi alte persoane să abuzeze de sistem”, deoarece cărţile de identitate constituie, potrivit acestuia, un document nesecurizat, potrivit The National News.

De la această dată accesul în Marea Britanie pentru cetățenii europeni este posibil numai cu pașaportul. Totuși, cetățenii Uniunii Europene care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor propus de Guvernul de la Londra pot călători numai cu cartea de identitate până la finalul anului 2025.

De reținut faptul că dacă mergeți în Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de șase luni aveți nevoie de o viză eliberată de autoritățile de la Londra.

Ce persoane sunt exceptate de la măsura obligativității pașaportului

De asemenea, există și unele excepții de la această regulă, care sunt enunțate tot de britanici. Astfel, este vorba despre situațiile în care:

– persoana respectivă care călătorește în Regatul Unit are un permis valid de muncă transfrontalier;
– aceeași situație este și în cazul în care persoana în cauză are autorizația de a călători în scop medical, mai precis pentru a beenficia de îngrijiri medicale;
– în cazul în care călătorul deţine un permis familial printr-un program UE prin care se duce în vizită la membri ai familiei sale.

În toate aceste situații enunțate mai sus, oamenii pot călători doar cu cartea de identitate, și nu este nevoie de pașaport.

author avatar
Andreea Vlad