AcasăȘTIRI EXTERNECalabria, famiglia 'Ndrangheta: viața în umbra Mafiei

Calabria, famiglia ‘Ndrangheta: viața în umbra Mafiei

Acum doi ani, mii de oameni din Vibo Valentia au ieșit în stradă în dimineața de Crăciun pentru a sărbători arestarea a sute de membri ai mafiei. Pentru cei care trăiesc în umbra ‘Ndranghetei, mafia calabreză, a fost prima dată când locuitorii au îndrăznit să denunţe public cel mai puternic sindicat al crimei organizate din Italia care, de zeci de ani, s-a infiltrat în instituţiile și economia din regiunea de sud și a terorizat populația.

Spre deosebire de cazurile anterioare, în care rudele membrilor ‘Ndranghetei sechestraţi s-au prezentat la secţiile de poliţie pentru a contesta autorităţile, de această dată aplauzele au fost destinate poliţiei.

Doi ani mai târziu, întrebările rămân nerezolvate, deoarece 355 de persoane arestate sunt acuzate de o listă lungă de infracțiuni, de la extorcare și camătă până la spălare de bani și omor, ca parte a unui maxi -proces în desfășurare din ianuarie.

Un atac armat de luna trecută a reaprins temerile că perioada de relativ calm după arestări se apropie de sfârșit în orașul cu 31.000 de suflete.

Fiul unui șef al mafiei a fost suspectat că a împușcat un acuzat în acest proces. Imaginile video de securitate au arătat mașini care treceau pe lângă bărbatul rănit și niciun martor – nici măcar victima – nu s-au prezentat la poliție.

Luigi “Supremul”

Procesul se concentrează pe o singură provincie din Calabria, cea din Vibo Valentia, unde clanurile familiei sunt dominate de Luigi Mancuso, un bărbat de 67 de ani poreclit „Supremul”, revenit în instanță după ce a executat până în 2012 o pedeapsă de 19 ani în închisoare. „Fără undă verde de la Luigi, imposibil de deschis vreo activitate”, a mărturisit nepotul său, Emanuele Mancuso. Inculpații din acest proces extraordinar sunt atât presupuși șefi, cât și colaboratori ai acestora.

“Implicarea ‘Ndranghetei în economia locală face eradicarea ei aproape imposibila”, notează Le Matin. Legăturile dintre sindicatul crimei și autorități nu sunt o noutate: în ultimii 30 de ani, 110 consilii municipale au fost dizolvate prin infiltrarea mafiei.

‘Ndrangheta sugrumă economia locală și are monopolul drogurilor în Europa

Decenii de interferență din ‘Ndrangheta au contribuit la declinul economic al Vibo – aproximativ 47% dintre tinerii din oraș sunt șomeri, cea mai ridicată rată din Italia – prin deturnare de fonduri publice, prin închiderea afacerilor în loc să plătească bani de protecție sau prin refuzul de beneficii antreprenorilor prin contracte publice din cauza licitațiilor frauduloase. Fenomenul se repetă în toată Calabria.

‘Ndrangheta nu numai că sugrumă economia locală, dar are monopol asupra comerțului cu cocaină în Europa și a miliardelor spălate prin așa zisele investiții, a precizat Capece. În instanță, martorii au povestit cum ambulanțele au fost folosite pentru traficul de droguri și apa publică deturnată pentru a alimenta culturile de marijuana.

Totuși, “colaborarea strânsă dintre poliție și procurori este un nou semn de credibilitate pentru Stat, într-un teritoriu în care locuitorii sunt obișnuiți de multă vreme cu denunțuri care nu duc la nimic și cu procese care se prelungesc sau se termină cu achitări, adesea prin înțelegeri între ‘Ndrangheta si cei de la putere”, a declarat pentru AFP comandantul carabinierilor din Vibo, colonelul Bruno Capece.

Încrederea în autorități se câștigă prin rezultate, dar până acum slăbiciunea statului a jucat direct în favoarea ‘Ndranghetei, spune procurorul general din Vibo, Camillo Flavo.

Lupta împotriva mafiei este îngreunată și mai mult de lipsa resurselor. Puțini procurori experimentați doresc să vină în regiune și, prin urmare, procesele sunt conduse de tineri magistrați fără experiență.

„Vibo este un oraș trist, dărăpănat, care îi face pe oameni urâți și nu îi încurajează să dea tot ce e mai bun”. Așa își descrie localitatea natală bloggerul Argentino Serraino.

Pentru Filippo La Scala, un patron de restaurant care a primit ordine de la mafioți să cotizeze cu bani “pentru prietenii orașului”, inclusiv un cocktail Molotov pe terasa localului, Calabria este un loc “atât de frumos, dar pătat de cancerul ‘Ndranghetei”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
563 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger