AcasăȘTIRI EXTERNECad măștile la OMS. Pandemia Covid-19 putea fi evitată, denunță experții

Cad măștile la OMS. Pandemia Covid-19 putea fi evitată, denunță experții

Cad măștile la OMS. Pandemia Covid-19 putea fi evitată, denunță experții/ Foto: Facebook

Pandemia Covid-19, care a ucis mai mult de 3,3 milioane de oameni, a infectat mai multe zeci de milioane și a devastat economia mondială „ar fi putut fi evitată”, potrivit unor experți independenți mandatați de OMS.

Într-un raport publicat miercuri, ei denunță acest adevărat „Cernobîl al secolului XXI” și solicită urgent reforme vaste ale sistemelor de avertizare și prevenire.

„Situația în care ne aflăm astăzi ar fi putut fi evitată”, a spus unul dintre copreședinții acestui panel, Ellen Johnson Sirleaf, fostă președinte al Liberiei.

Deși sever, raportul nu indică un singur vinovat. Spre deosebire de fostul președinte al SUA, Donald Trump, pentru care China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care le-a considerat prea prea aservite Beijingului, erau singurele responsabile pentru dezastrul economic și sanitar în care se află lumea.

Dimpotrivă, „această situație se datorează unor nenumărate eșecuri, lacune și întârzieri în pregătire și răspuns” la pandemie, a subliniat  Sirleaf, într-o conferință de presă.

Raportul mai scrie: „Este clar că combinația dintre alegerile strategice proaste, lipsa voinței de a combate inegalitățile și un sistem slab coordonat au creat un cocktail toxic care a permis pandemiei să se transforme într-o criză umană catastrofală”.

 „Întârzieri peste tot”

Înființat de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conformitate cu o rezoluție adoptată în mai 2020 de statele membre ale organizației, grupul independent, format din 13 experți, a petrecut ultimele opt luni examinând răspândirea pandemiei și măsurile luate de agenția de sănătate și de state pentru a face față acesteia.

Deoarece, de la începutul crizei, OMS a fost criticată pentru răspunsurile sale la criză, întârziind în special în recomandarea purtării măștilor de protcție.

Mai ales, OMS a fost acuzată de Statele Unite că ar fi fost slugarnică și părtinitoare cu China, unde a apărut coronavirusul și că a întârziat declararea unei stări de urgență sanitară mondială. Washington a acuzat și China că a încercat să camufleze epidemia.

Cu siguranță, „putem spune că au existat întârzieri clare în China, dar au existat întârzieri peste tot”, a comentat fostul prim-ministru din Noua Zeelandă, Helen Clark, co-președintă a grupului, scrie AFP.

„A trecut prea mult timp”, notează experții, între notificarea unui focar epidemic de pneumonie de origine necunoscută în a doua jumătate a lunii decembrie 2019 și declararea, la 30 ianuarie, de către OMS, a unei urgențe de sănătate publică la nivel internațional, cel mai înalt nivel de alarmă.

Pentru experți, această declarație ar fi putut fi făcută la prima ședință a comitetului de urgență al OMS din 22 ianuarie. Dar chiar dacă OMS ar fi declarat urgența de sănătate cu o săptămână mai devreme, lucrurile cu greu s-ar fi schimbat în fața „inacțiunii atâtor țări”, a recunoscut Clark. Deoarece abia pe 11 martie, când Tedros a descris situația drept o pandemie, capitalele au făcut cu adevărat bilanțul pericolului.

Februarie 2020, o „lună pierdută”

În acest sens, februarie 2020 a fost o „lună pierdută” în timpul căreia multe țări ar fi putut lua măsuri pentru a stopa răspândirea virusului.

În cele din urmă, „întârzierile, ezitările și negările” au permis epidemiei, apoi pandemiei, să înflorească, conchide raportul.

Grupul de experți recomandă guvernelor și comunității internaționale să adopte fără întârziere un set de reforme care vizează transformarea sistemului global de pregătire, alertă și reacție la pandemie.

Pentru aceasta, raportul sugerează mai multe căi, inclusiv crearea unui Consiliu Mondial pentru a lupta împotriva amenințărilor la adresa sănătății, precum și instituirea unui nou sistem global de supraveghere bazat pe „transparență totală”. Acest sistem ar oferi OMS puterea de a publica imediat informații despre epidemii care ar putea duce la o pandemie fără a solicita aprobarea țărilor.

Raportul face, de asemenea, o serie de recomandări pentru aplicarea imediată pentru a pune capăt răspândirii Covid, inclusiv solicitarea țărilor bogate să furnizeze mai mult de două miliarde de doze de vaccin până la jumătatea anului 2022, inclusiv cel puțin un miliard până în luna septembrie.

author avatar
Tudor Borcea
786 afisari

1 COMENTARIU

  1. Putea fi evitata, dar a fost dorita de toti. Altfel nu vad cum a ajuns planeta in genunchi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger