AcasăȘTIRI EXTERNECa pirații. Activiștii Greenpeace urcă pe o navă a gigantului petrolier Shell...

Ca pirații. Activiștii Greenpeace urcă pe o navă a gigantului petrolier Shell – VIDEO

Ca pirații. Activiștii Greenpeace urcă pe o navă a gigantului petrolier Shell - VIDEO / Foto: Twitter

Activiști ai Greenpeace au trecut la abordaj, reușind să urce la bordul unei nave a gigantului petrolier Shell, pentru a denunța efectele activității companiei petroliere asupra climei.

Activiștii Greenpeace au urcat la bordul și au „ocupat”, marți o navă aparținând gigantului petrolier Shell, care se afla în drum spre un câmp petrolier din largul Scoției, a anunțat organizația de mediu.

„Încetați să forați, începeți să plătiți”

Patru activiști s-au apropiat de nava care transporta o instalație petrolieră cu ajutorul unor bărci gonflabile înainte de a reuși să urce la bord, cu ajutorul frânghiilor. Aceștia au afișat un banner pe care scria „Stop Drilling. Start Paying”, potrivit imaginilor transmise de ONG.

Nava se afla la nord de Insulele Canare, în Oceanul Atlantic, și se îndrepta spre un câmp din Marea Nordului, în largul Scoției.

Acesta transportă un FPSO, o unitate plutitoare pentru producția și stocarea petrolului sau a gazelor offshore. „Protestul pașnic este menit să evidențieze distrugerea globală a climei comisă de Shell și de întreaga industrie a combustibililor fosili, care nu a plătit niciun ban pentru daunele pe care le-a provocat”, a declarat Greenpeace într-un comunicat.

La abordaj, ca pirații

Cei patru activiști „ocupă acum încărcătura navei”, a adăugat acesta. Aceștia „au suficiente resurse pentru a ocupa platforma timp de câteva zile”.

Platforma ar putea permite Shell să deblocheze opt noi puțuri de extracție, suficient pentru a produce până la „45.000 de barili de petrol pe zi”, a declarat Greenpeace.

„Ne mobilizăm astăzi pentru că, atunci când Shell extrage combustibili fosili, provoacă moarte, distrugere și strămutare în întreaga lume”, a declarat Yeb Saño, un oficial al ONG-ului.

author avatar
Tudor Borcea