AcasăȘTIRI EXTERNECa pe vremea lui Ceaușescu: Ursula von der Leyen vrea raționalizarea gazului...

Ca pe vremea lui Ceaușescu: Ursula von der Leyen vrea raționalizarea gazului în UE!

Ca pe vremea lui Ceaușescu: Ursula von der Leyen vrea raționalizarea gazului în UE! / Foto: Facebook

UE a elaborat planuri de urgență pentru a stabili prioritățile în ceea ce privește direcționarea fluxurilor de energie în caz de penurie, în contextul în care Rusia începe să reducă livrările de gaze către blocul comunitar, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Guvernul german a făcut apel la populație să economisească energie, în timp ce Italia ar fi luat în considerare instituirea stării de alertă după ce Gazprom, controlat de statul rus, a redus livrările.

„Prioritizarea nevoilor”

„Dacă am scădea încălzirea în Europa cu două grade, sau răcirea, mai puțin aer condiționat, acest lucru ar compensa întreaga livrare a Nord Stream 1”, a declarat Von der Leyen, referindu-se la principalul gazoduct care merge din Rusia spre Germania.

„Avem planuri de urgență care au toată amploarea pașilor necesari, de la elementul de eficiență, la economii de energie, la prioritizarea nevoilor”.

UE se grăbește să își reumple instalațiile de stocare a gazelor de la furnizorii internaționali pentru a atinge un obiectiv de 80% până la iarnă, semnând săptămâna trecută un acord cu Israelul și Egiptul pentru a obține exporturi. Dar va fi o bătălie pentru a crește nivelul actual de 43% la obiectivul de 80% până la iarnă.

„Este încă mult de lucru. Iar circumstanțele sunt serioase”, a declarat Von der Leyen. Unele guverne apelează la cei mai poluanți combustibili fosili pentru a acoperi deficitul, Germania plănuind să repornească centralele electrice pe cărbune, punând în pericol obiectivele UE de a evita cele mai catastrofale efecte ale schimbărilor climatice.

„Trebuie să ne asigurăm că ne folosim de această criză pentru a avansa către energii de viitor și nu pentru a ne întoarce la combustibilii fosili murdari”, a declarat șefa executivului european.

Vacile, gazele și Africa

Unele grupuri de agricultori irlandezi s-au întrebat dacă nu cumva acum este momentul potrivit pentru a reduce efectivele de bovine pentru a diminua emisiile de metan care cauzează schimbări climatice, din cauza reducerii îngrijorătoare a aprovizionării cu alimente la nivel mondial ca urmare a invaziei din Ucraina, scrie The Irish Times.

Von der Leyen a declarat că cercetările au indicat modalități de reducere a cantității de metan în creșterea bovinelor prin selectarea unor rase cu emisii mai reduse, prin furaje și prin agricultură de precizie. Dar imaginea de ansamblu a fost că lumea nu ar trebui să depindă de Europa pentru hrană, a estimat ea. „În urmă cu 50 de ani, Africa a fost capabilă să producă hrana de care avea nevoie”, a spus ea.

author avatar
Tudor Borcea