AcasăȘTIRI EXTERNECa-n filmele cu James Bond. Gardienii Revoluției din Iran, loviți pe mare...

Ca-n filmele cu James Bond. Gardienii Revoluției din Iran, loviți pe mare de Mossad. Bază militară avansată, deghizată în cargou

Ca-n filmele cu James Bond. Gardienii Revoluției din Iran, loviți pe mare de Mossad. Bază militară avansată, deghizată în cargou

O mină magnetică plasată pe coca cargoului Saviz a avariat „sub linia de plutire” această navă iraniană, marți, în, strategica strâmtoare Bab el-Mandeb, dintre peninsula Arabiei și Africa, care leagă Marea Roșie cu Golful Aden și Oceanul Indian. Israelul nu comentează niciodată operațiunile sale militare, în special cele clandestine. Însă un oficial american a confirmat că Pentagonul a fost informat despre atac.

La 6 aprilie, compania britanică de securitate maritimă Dryad Global a raportat că tocmai a avut loc un incident la bordul navei Saviz, un cargou deținut oficial de compania iraniană IRISL (Islamic Republic of Iran Sg Lines).

Ulterior, unele media arabe au raportat ipoteza că nava a fost ținta „rachetelor” sau „torpilelor”. Pe rețelele de socializare au fost difuzate imagini din satelit care sugerează prezența unui submarin în Marea Roșie. Având în vedere dimensiunea acestuia din urmă, s-a avansat că este de tip egiptean 209/1400 sau de un submarin Dolphin israelian.

Între timp agenția de știri semi-oficială iraniană Tasnim a susținut că explozia de la bordul cargoului Saviz „pare” a fi fost cauzată de o mină plasată pe corpul navei, fără a oferi detalii suplimentare.

Platformă de informații cu trupe speciale la bord

Saviz nu este o navă oarecare: este un soi de bază militară avansată folosită de Gardienii iranieni ai Revoluției (arma ideologică a Republicii Islamice), pe care aceștia o folosesc ca o platformă de informații în apropierea strâmtorii strategice Bab el-Mandeb.

Saviz însoțește petrolierele iraniene și navele de marfă care trec prin Marea Roșie, așa cum a fost cazul navei portcontainer Share e Kord, despre care Teheranul a spus că a fost victima unui atac în timp ce naviga în estul Mediteranei, către Siria.

Iranul a recunoscut că nava traversează Marea Roșie pentru a lupta împotriva „pirateriei” și că, prin urmare, transportă trupe speciale pentru a interveni.

Israelul lovește traficul maritim între Iran și Siria

De la sfârșitul anului 2019, Israel a întreprins o campanie „clandestină” împotriva traficului maritim între Iran și Siria. În total, 12 nave iraniene care transportau petrol sau arme ar fi fost vizate, inclusiv petrolierul Sabiti, lovit de „rachete”, potrivit Teheranului, în timp ce naviga în Marea Roșie.

Cu toate acestea, în ultimele două luni, cel puțin două nave israeliene au fost la rândul lor ținta atacurilor în Marea Arabiei. Cel mai recent a avut loc la 25 martie, când o „rachetă” a lovit o navă portcontainer deținută de XT Management, care făcea legătura între Tanzania și India.

„Represalii” pentru atacuri anterioare iraniene

În ceea ce privește explozia de la bordul navei Saviz, autoritățile israeliene nu au comentat. Dar, potrivit New York Times, care citează un oficial american, Israel a prevenit SUA că forțele sale au vizat nava iraniană.

El a adăugat că este vorba de „represalii” pentru atacurile anterioare asupra navelor israeliene și că Saviz a fost „deteriorat sub linia sa de plutire”.

Tot potrivit aceluiași oficial, este posibil ca atacul asupra navei Saviz să fi fost întârziat pentru a menține o anumită distanță între grupul aeronaval din jurul portavionului Dwight D. Eisenhower, care a tranzitat recent Canalul Suez pentru a ajunge în Marea Roșie.

Vă putem lovi oriunde v-ați afla

Întrebat de un post de radio israelian despre ce s-a întâmplat cu Saviz, Ram Ben Barak, deputat și fost director al Mossad, a spus că „nu știe dacă aceste informații sunt adevărate sau nu, dar dacă sunt corecte atunci se pare că cineva vrea să transmită iranienilor că și noi știm să cauzăm pagube navelor, oriunde s-ar afla și că ar trebui să fie atenți”.

Pe de altă parte, și nu poate fi o coincidență, atacul navei Saviz a avut loc în prima zi a discuțiilor de la Geneva pentru a relansa participarea SUA la acordul nuclear din 2015 dintre Iran și marile puteri mondiale. Israelul se opune cu fermitate restabilirii acordului, care a fost anulat de administrația Trump în urmă cu trei ani.

O navă cu statul neclar

Oricum ar fi, dacă a fost lovit sub linia de plutire, atunci cargoul Saviz trebuie să fie într-o situație dificilă. Cu toate acestea, la aproape 24 de ore de la evenimente, Teheranul a reacționat oficial evocând un „accident” și nu un „atac”.

Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saïd Khatibzadeh, Saviz, prezentat ca „navă comercială”, a fost „ușor deteriorat în Marea Roșie, lângă coasta Djibouti, marți, 6 aprilie, în jurul orei 6, ora locală, de o explozie a cărei origine este face obiectul unei anchete”, scrie Opex 360.

Cu toate acestea, statutul navei Saviz este foarte vag. Purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene a explicat că este o „navă civilă (…) trimisă în regiunea Mării Roșii și Golfului Aden pentru a asigura securitatea căilor de navigație în aceste zone”, în „coordonare cu Organizația Maritimă Internațională. Și „această navă servea concret ca stație logistică – suport tehnic și logistic – pentru Iran în Marea Roșie”, a spus purtătorul de cuvânt.

author avatar
Tudor Borcea