AcasăȘTIRI EXTERNEButoiul cu pulbere din Mediterană. Grecia nu negociază cu Turcia / Premierul...

Butoiul cu pulbere din Mediterană. Grecia nu negociază cu Turcia / Premierul grec: „Lasă amenințările!”

Kyriakos Mitsotakis

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, îi cere Turciei să pună capăt „provocărilor” pentru a începe dialogul. Șeful Guvernului de la Atena a declarat vineri că Grecia va porni discuțiile cu Ankara pentru a rezolva revendicările conflictuale privind granițele maritime din Mediterana de Est, dar asta numai dacă încetează provocările „otomanilor”, transmite Reuters.

„(Țara noastră) poate și dorește să discute demarcarea zonelor maritime din Marea Egee, în estul Mediteranei, pe baza dreptului internațional. Dar nu sub amenințări”, a declarat Mitsotakis în timpul unei întâlniri cu șeful diplomației chineze, Yang Jiechi, care este în vizită la Atena. „Lasă amenințările, să înceapă discuțiile”, a transmis premierul Greciei.

„Odată ce provocările se vor termina, vor începe discuțiile”, a spus el, adăugând că ministrul de externe al Greciei va transmite o scrisoare în care prezină cazul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, când cei doi se vor întâlni vineri la New York.

Grecia îl contrazice pe secretarul general al NATO

Atena a dezminţit joi seară că ar începe discuții cu Ankara pentru detensionarea situaţiei din Mediterana de Est, după un mesaj în acest sens transmis pe Twitter de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Informaţiile care au fost dezvăluite cu privire la presupuse discuţii tehnice la NATO nu corespund realităţii”, a afirmat joi seară Ministerul grec de Externe într-un comunicat.

Potrivit mesajului pe Twitter al secretarului general al NATO, Grecia şi Turcia, membre ale Alianţei, „au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO” cu obiectivul de a preveni orice nou incident în Mediterana de Est.

Tensiunile au început luna trecută după ce Turcia a trimis nava de cercetări seismice Oruc Reis în largul insulei greceşti Kastellorizo, la 2 kilometri de coastele turceşti, într-o zonă bogată în hidrocarburi. La sfârşitul lunii august, tensiunea dintre Turcia şi Grecia a crescut și mai mult, odată cu efectuarea unor exerciții militare rivale, Turcia – cu Statele Unite, apoi cu Rusia, iar Grecia cu Franţa, Cipru şi Italia.

author avatar
Andreea Vlad
384 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger