AcasăȘTIRI EXTERNEBusola strategică a UE nu mai arată spre SUA

Busola strategică a UE nu mai arată spre SUA

Uniunea Europeană intenționează să creeze o forță operativă comună  de 5.000 de militari până în 2025 pentru a interveni într-o serie de crize şi fără să se bazeze pe Statele Unite.

„Capacitatea de desfăşurare rapidă a UE ar trebui să fie alcătuită din componente terestre, maritime şi aeriene care ar putea fi schimbate în şi din orice forţă permanentă, în funcţie de criză, potrivit acestui proiect de plan strategic, consultat de Reuters.

Miniştrii de externe şi ai apărării din UE dezbat planul la Bruxelles şi urmează să ajungă la un  document final până în martie anul viitor.

La două decenii după ce liderii UE au fost de acord pentru prima dată să înfiinţeze o forţă de 50.000-60.000 de militari, dar pe care nu au reuşit să o operaţionalizeze, proiectul de strategie a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, este cel mai concret efort de a crea o forţă militară de sine stătătoare care să nu se bazeze pe mijloacele Statelor Unite.

„Avem nevoie de mai multă rapiditate, soliditate şi flexibilitate pentru a ne îndeplini întreaga gamă de sarcini militare de gestionare a crizelor. Trebuie să fim capabili să răspundem la amenințări iminente sau să reacționăm rapid la o situație de criză, precum o misiune de salvare și evacuare sau o operațiune de stabilizare într-un mediu ostil”, se spune în proiectul de plan strategic denumit Busola strategică.

Nu toate cele 27 de state membre ale UE ar trebui să participe, dar aprobarea oricărei desfăşurări ar necesita un consens.

Această „busolă strategică” este ceea ce se apropie cel mai mult de o doctrină militară pentru Uniunea Europeană și este legată de conceptul strategic al NATO, care definește obiectivele alianței.

Din 2007, UE a menţinut grupuri de luptă de 1.500 de militari, dar acestea nu au fost niciodată folosite, în pofida eforturilor de a le disloca în conflictele din Ciad şi Libia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor