AcasăȘTIRI EXTERNEBusiness de la Moscova la New York: livrarea produselor în 15 minute

Business de la Moscova la New York: livrarea produselor în 15 minute

În inima Moscovei, angajații umplu pungile de cumpărături la viteză maximă. Aceeași scenă în New York. Odată cu pandemia, livrarea prin curier a produselor alimentare în 15 minute este un succes garantat.

Acest serviciu online, lansat la Moscova în 2019 sub numele „Lavka” de către gigantul rus de internet Yandex, a crescut exponențial în timpul blocărilor din primăvara lui 2020. Continuă să crească de atunci și a fost imitat în alte părți ale lumii. Chiar dacă unele produse au prețuri mai mari decât la supermarketurile moscovite, “Lavka și-a atras mai clienți tineri cu dare de  mână, conectați și care doresc să facă achiziții direcționate”, a declarat pentru Boursorama  Maxim Avtukov, directorul comercial al companiei. În cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, serviciul a încasat mai mult de patru miliarde de ruble (44 de milioane de euro), sau 18% din totalul afacerilor Yandex de livrare a meselor. Astăzi sunt deservite mai multe orașe rusești importante, dar și Tel Aviv, în Israel. Lansarea la Paris este programată pentru al doilea trimestru din acest an, înainte de Londra. Într-un depozit din Moscova, Koutmane Kanatbek încarcă un rucsac galben și negru și este imediat responsabil pentru livrarea a două comenzi la adrese apropiate.

Acest kirghiz în vârstă de 18 ani poate câștiga între trei și cinci mii de ruble pe zi (33-55 de euro la rata actuală) cu statut de lucrător independent. Pe cealaltă parte a planetei, în districtul Park Slope din Brooklyn, New York, aceeași scenă în incinta start-up-ului Fridge No More. Un curier cu un rucsac albastru și alb pleacă cu marfa către un client aflat la două străzi distanță, înainte de a se întoarce în câteva minute. Aici, conducerea a dorit ca toți lucrătorii start-up-ului să fie angajați permanent. Pentru cei doi fondatori ai companiei, tot ruși, aventura a început în 2019, când Anton Gladkoborodov, 40 de ani, se afla la New York și Pavel Danilov, 38, la Moscova. „Știam că serviciul este apreciat la Moscova – de ce nu la New York?”, sublinază Danilov. Pandemia le-a propulsat afacerea:  Fridge No More a strâns peste 15 milioane de dolari în această primăvară și intenționează să deschidă zeci de locuri în următoarele douăsprezece luni în New York. Potrivit firmei de analiză PitchBook, peste 14 miliarde de dolari au fost investiți în livrarea de produse alimentare din întreaga lume de la începutul anului 2020. “Odată cu criza de sănătate, cererea a explodat pentru livrarea mâncării”, explică Olivier Salomon, de la firma de consultanță AlixPartners.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger