AcasăȘTIRI EXTERNE„Bunicul” Draghi vede Italia stabilă chiar și dacă nu va mai fi...

„Bunicul” Draghi vede Italia stabilă chiar și dacă nu va mai fi prim-ministru

Mario DraghiCriză politică în Italia. Președintele italian a respins demisia premierului / Draghi trebuie să ceară votul de încredere al parlamentului

Mario Draghi a declarat că stabilitatea Italiei nu va fi în pericol în viitor, chiar și fără el ca premier, sugerând că ar putea fi de acord să devină președintele țării, dacă parlamentul va vota pentru a-l alege în această funcție.

„Sunt un bărbat și un bunic, dacă vreți,  în slujba statului”, le-a spus  Draghi reporterilor în cadrul tradiționalei conferințe de presă de sfârșit de an de miercuri, la Roma. „Propriul meu destin nu contează.”

Premierul a spus că „există condiții pentru stabilitate”, indiferent cine conduce un viitor guvern, atâta timp cât acesta este susținut de aceeași majoritate largă care există acum și că alegerile anticipate sunt evitate.

Draghi, un fost șef al Băncii Centrale Europene, este considerat un candidat de top la președinție atunci când legislativul va alege prin vot secret șeful statului în ianuarie.

Alegerile, care pot dura câteva zile și sunt adesea comparate cu conclavele papale din cauza procedurilor opace și complexe, necesită adesea mai multe runde de vot înainte de a se ajunge la un consens.

Procesul de selecție  înseamnă, de asemenea, că este neobișnuit ca persoane publice precum Draghi să ofere declarații despre acceptarea candidaturii, majoritatea adoptând, în general, o strategie de așteptare.

Mario Draghi este considerat omul responsabil de renașterea economică a Italiei și garantul a peste 200 de miliarde de euro din numerarul fondului de recuperare al Uniunii Europene.

Potrivit presei italiene, incertitudinea cu privire la viitorul lui Draghi destabilizează tocmai coaliția de guvernământ, care include Liga de dreapta a lui Matteo Salvini, Mișcarea populistă Cinci Stele și Partidul Democrat de centru-stânga.

author avatar
Radu Jacotă Redactor