AcasăȘTIRI EXTERNEBună treabă, Volodea! Putin întărește NATO

Bună treabă, Volodea! Putin întărește NATO

La doar doi ani după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat-o „în moarte cerebrală”, NATO a fost resuscitată de amenițările Rusiei asupra Ucrainei, lăsând alianța o fortăreață pentru securitatea europeană.

Orice ar alege Vladimir Putin să facă în cele din urmă cu Ucraina, dacă scopul său a fost să slăbească alianța occidentală, el a marcat fără îndoială o serie de autogoluri.

În primul rând, el a stimulat apetitul pentru aderarea la NATO – sau cel puțin hotărârea de a menține această opțiune deschisă – în Suedia și Finlanda, notează Politico. Ambele națiuni nordice au rămas nealiniate din punct de vedere militar când au aderat la Uniunea Europeană după Războiul Rece, dar au cooperat din ce în ce mai strâns cu Alianța Atlantică de la capturarea și anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

În al doilea rând, declarațiile publice ale lui Putin i-au forțat chiar și pe cei mai puțin entuziaști membri ai NATO să reafirme politica de “uși deschise” a alianței, în ciuda temerilor de lungă durată cu privire la înțelepciunea de a admite Ucraina și Georgia.

În al treilea rând, Putin a  insistat asupra unui format de negociere „de la superputere la superputere” – în stilul Războiului Rece –  cu SUA, a respins cu dispreț orice loc pentru UE la masă, provocând frustrarea Parisului, Berlinului și politicienilor de la Bruxelles.

În cele din urmă, și mai degrabă în mod ironic, atitudinea lui Putin a târât și mai adânc SUA înapoi în securitatea europeană, exact când doi președinți americani succesivi încercaseră să orienteze concentrarea strategică a Washingtonului spre China.

Asta contrazice obiectivelor Kremlinului: împingerea Statelor Unite din Europa pentru a controla mai bine continentul.

Rezultatul net al comportamentului amenințător al Rusiei va fi în mod clar creșterea amprentei militare NATO în foștii sateliți est-europeni ai Moscovei, nu îndepărtarea forțelor occidentale din acele țări, așa cum a cerut Putin.

Pe de altă parte, nici populația rusă nu vede cu ochi buni o ocupare a Ucrainei dintr-un motiv foarte simplu: o invazie implică cheltuieli uriașe, care i-ar eroda și mai mult nivelul de trai.

Vladimir Putin a fost considerat de unii drept un strateg manipulator care știe să exploateze slăbiciunile și diviziunile Europei și Americii. Volodea poate căra o bazooka mare, dar de data asta pare să fie îndreptată spre propriul picior.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
976 afisari

3 COMENTARII

  1. Vrem PACE , nu razboi ! Premiul Nobel pentru PACE a fost castigat in 2021 de jurnalista filipineza Maria Ressa si jurnalistul rus Dmitri Muratov . Premiul Nobel pentru PACE in 2022 va fi castigat de presedintii Biden si Putin .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger