AcasăȘTIRI EXTERNEBulgarii se întorc la urne. Ce șanse are partidul lui Boiko Borisov...

Bulgarii se întorc la urne. Ce șanse are partidul lui Boiko Borisov la alegerile anticipate

După eșuarea formării unui nou guvern, duminică, 11 iuie, au loc în Bulgaria alegeri anticipate. Tinerii bulgari vor să voteze pentru o nouă generație de politicieni, care să combată corupția și poluarea.

Bulgarii sunt chemaţi la urne duminică pentru a alege un nou parlament pentru a doua oară în puţin peste 100 de zile. GERB, partidului fostului premier Boiko Borisov, a obţinut o victorie în alegerile din aprilie, cu 26,2% din voturile exprimate, însă nu a reuşit să formeze un guvern, din cauză că celelalte partide nu vor să se alieze cu formaţiunea lui Borisov, în contextul furiei populare împotriva corupţiei endemice.

Partidul GERB, aflat la putere în ultimii aproape zece ani, şi formaţiunea ”Există un astfel de popor” (ITN, populişti, antisistem), sunt principalele favorite la alegerile legislative prevăzute duminică, în Bulgaria. Partidul Socialist este creditat pe poziţia a treia, cu 16,9% din voturi, iar Partidul MRF, al minorităţii turce, cu 9,5%.

Alegeri parlamentare în Bulgaria, pentru a doua oară în mai puțin de 100 de zile

La urne sunt chemaţi 6,7 milioane de alegători, acesta fiind al doilea scrutin în mai puţin de 100 de zile. Secţiile de votare sunt deschise între orele 07:00 – 20:00 (04:00 – 17:00 GMT). După închiderea acestora vor fi date publicităţii estimările bazate pe rezultatele sondajelor realizate la ieşirea alegătorilor din secţiile de votare. Rezultatele finale oficiale sunt aşteptate în termen de până la patru zile după alegeri.

În următorul parlament vor intra probabil 7 partide, inclusiv „Ridică-te! Mafia, afară!” cu 5,1% şi Patrioţii Bulgari – cu 4,8%, după cum arată sondajul sociologic realizat de Mediana, în perioada 26 iunie – 2 iulie, citat de presa bulgară. Predomină dorinţa de schimbare politică cu un nou guvern fără participarea GERB, comentează analiştii.

author avatar
Andreea Vlad
92 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri