AcasăȘTIRI EXTERNEBulgarii, chemați din nou la urne, pentru a patra oară în 18...

Bulgarii, chemați din nou la urne, pentru a patra oară în 18 luni / Miza noilor alegeri

În Bulgaria sunt programate alegeri parlamentare duminică, 2 octombrie, pentru a patra oară în doar optsprezece luni. Niciun partid nu a reușit să inspire încredere și să creeze o coaliție puternică în urma alegerilor precedente.

Crizei politice de durată i se adaugă acum războiul, inflația, criza energetică – și o divizare tot mai accentuată în două tabere: pro-rusă și pro-europeană.

Alegeri anticipate în Bulgaria

Alegerile anticipate sunt necesare după căderea în iunie 2022 a guvernului liberal reformist condus de Kiril Petkov. Cabinetul acestuia funcționa de la sfârșitul lui 2021 și a fost format de o coaliție eterogenă, din care au făcut parte două formațiuni liberale, printre care partidul lui Petkov „Continuăm Schimbarea” (PP), socialiștii foști comuniști (BSP) și un partid populist.

Acesta din urmă „Există un Asemenea Popor” (ITN) s-a retras din coaliția de guvernare la începutul verii. Guvernul a pierdut apoi votul de încredere în Parlament la 8 iunie 2022. Președintele Rumen Radev a dizolvat pe 1 august guvernul lui Kiril Petkov și a anunțat alegeri anticipate.

Țara este condusă momentan de un guvern provizoriu în fruntea căruia se află fostul ministru al Muncii și fost vicepremier Galab Donev. În Bulgaria au mai avut loc alegeri parlamentare în aprilie, iulie și noiembrie 2021. Următoarele alegeri au loc duminică, 2 octombrie.

Fostul premier Boiko Borisov, principalul favorit

Fostul premier Boiko Borisov este unul dintre jucătorii principali în noile alegeri. Partidul său, GERB, este în topul sondajelor de opinie, cu 26 de procente. Borisov încearcă să câștige un al patrulea mandat ca premier și promite bulgarilor stabilitate economică, însă votanții sunt din ce în ce mai apatici cu fiecare rând de alegeri.

Conform unui sondaj de opinie citat în Sofia Globe, doar 47% dintre bulgari intenționează să voteze în alegerile de duminică, în timp ce 30% nu au de gând să se prezinte la urne.

author avatar
Andreea Vlad
124 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri