AcasăȘTIRI EXTERNEBulgaria fierbe de 25 de zile! Proteste de amploare la Sofia. Traficul...

Bulgaria fierbe de 25 de zile! Proteste de amploare la Sofia. Traficul spre Grecia, blocat!

proteste

Protestele antiguvernamentale din Bulgaria au intrat, duminică, 2 august, în a 25-a zi. Manifestanții bulgari au blocat autostrada care duce spre vama Kulata, situată la granița cu Grecia.

Manifestanţii din Bulgaria reclamă de peste 24 de zile demisia guvernului, acuzat de corupţie. Aceștia au asigurat că nu vor pleca până ce premierul, populistul conservator Boiko Borisov, şi procurorul general, Ivan Geşev, acuzaţi că servesc interesele oligarhilor şi nu ale populaţiei, nu vor demisiona.

Protestatarii şi-au intensificat presiunea ridicând zeci de corturi care restricţionează traficul în centrul capitalei, Sofia, şi blocând principala autostradă spre Grecia. Sâmbătă, Sofia a fost în continuare blocată, pe marile bulevarde trecerea prin intersecții fiind permisă doar salvărilor și mașinilor de aprovizionare.

Aproximativ 2.000 de persoane au manifestat în centrul capitalei Bulgare, într-un marş mai redus decât cel de joi, când peste 25.000 de persoane s-au reunit timp de mai multe ore în piaţa unde se află sediile guvernului, parlamentului şi preşedinţiei. Un incident s-a produs între poliție și protestatari, când un autobuz cu manifestanți nu a fost lăsat să ajungă la corturile care s-au instalat în fața sediului guvernului.

Restricții severe de trafic

Proteste au loc şi în alte oraşe precum Stara Zagora, unde mii de persoane au încercat sâmbătă seară să blocheze autostrada ce leagă Sofia de oraşul Varna, de la malul Mării Negre şi un important centru de vacanţă.

Pe de altă parte, un mic grup de manifestanţi blochează de duminică, în dreptul oraşului Blagoevgrad, la circa 120 de kilometri sud de Sofia, autostrada care leagă capitala de frontiera greacă, provocând restricţii severe ale traficului.

Patru săptămâni de proteste în Bulgaria

Protestele din cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană au început în urmă cu 24 de zile după ce a fost lansat un videoclip în care se vedea cum un politician de opoziţie este scos de poliţişti de pe o plajă publică folosită ca proprietate privată de Ahmed Dogan, un influent şi controversat om de afaceri miliardar şi om politic.

60% dintre bulgari susţin protestul, iar 45% cer demisia premierului, potrivit unui sondaj publicat duminică de compania Alpha Research. Potrivit acestui sondaj, 50,3% consideră, de asemenea, că Dogan îl are pe procurorul general sub controlul său.

author avatar
Andreea Vlad
357 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger