AcasăȘTIRI EXTERNE“Bula de carbon”: Wall Street finanțează poluarea

“Bula de carbon”: Wall Street finanțează poluarea

Dacă industria serviciilor financiare ar fi o țară, aceasta s-ar clasa pe locul cinci ca emițător de gaze cu efect de seră din lume.
Un studiu realizat de Sierra Club și Center for American Progress arată că opt dintre cele mai mari bănci din SUA și 10 dintre cei mai mari manageri de active ai săi s-au combinat pentru a finanța aproximativ 2 miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon.

Emisiile sunt egale cu 432 de milioane de vehicule de pasageri conduse timp de un an – iar numărul putea să fie considerabil mai mare dacă erau incluse datele Scope 3 și alți factori, relatează Bloomberg. Scope 3 evaluează emisiile produse de lanțul de aprovizionare al unei companii și de clienți.

Autorii raportului îndeamnă administrația Biden să ia măsuri imediate pentru a reduce rolul sectorului financiar în încălzirea globală, ca să nu declanșeze o criză financiară care “o va depăși pe cea din 2008”.

Cu excepția cazului în care Casa Albă gestionează tranziția de la combustibilii fosili într-un mod ordonat, consecințele unei astfel de distrugeri atmosferice s-ar răspândi în sistemul financiar și ar duce la „impacturi serioase pentru întreaga economie a SUA.”

Raportul notează că asiguratorul Swiss Re a estimat în mai că economia globală riscă să piardă mai mult de 18% din PIB până în 2040, dacă nu se iau măsuri împotriva crizei climatice.

Trilioane de dolari pentru industria combustibililor fosili

“Investițiile toxice în combustibili fosili ale Wall Street amenință viitorul planetei noastre și stabilitatea sistemului nostru financiar și ne pun pe toți, în special comunitățile cele mai vulnerabile, în pericol. Autoritățile de reglementare nu mai pot ignora contribuția uluitoare a  băncilor la criza climatică”, a declarat Ben Cushing, manager de finanțe la Sierra Club.

JPMorgan Chase,  Citigroup,  Wells Fargo și Bank of America au fost cei mai mari furnizori de finanțare pentru această industrie. Împreună, cele opt bănci analizate în raport au finanțat aproximativ 668 de milioane de tone metrice de echivalent CO2  prin expunerea la credit de 5,3 trilioane de dolari.

Activitățile celor 10 manageri de active au condus la 1,3 miliarde de tone de CO2 echivalent, sau 287 de milioane de vehicule de pasageri.

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv prin care cere guvernului federal să-și micșoreze dramatic amprenta de carbon, cu scopul de a atinge emisiile nete de gaze cu efect de seră la zero în toate operațiunile sale până în 2050.

Potrivit autorilor noului raport, intitulat “Bula de carbon de pe Wall Street”, Biden “trebuie să meargă și după bănci și firme de investiții”.

“În mod ironic, sectorul financiar este la fel de expus la riscuri din cauza emisiilor pe care le finanțează, deoarece efectele undă ale unei planete care se încălzesc ar putea duce la pierderi catastrofale pentru piețele globale de capital. Continuarea neîngrădită a emisiilor susținute de industria financiară înseamnă incendii mortale, secete, valuri de căldură, uragane, inundații și alte evenimente meteorologice extreme, iar eforturile de atenuare a emisiilor vor deveni doar mai dificile și mai costisitoare. Schimbările climatice ar putea duce la o criză financiară mai mare decât oricare din istorie”, a subliniat Andres Vinelli, economist la Center for American Progress.

author avatar
Radu Jacotă Redactor