AcasăȘTIRI EXTERNE„Build Back Better”. Planul lui Joe Biden pentru modernizarea SUA

„Build Back Better”. Planul lui Joe Biden pentru modernizarea SUA

„Build Back Better”. Planul lui Joe Biden pentru modernizarea SUA/ Foto: Facebook

Liderul de la Casa Albă a propus o urișă investiție de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari (1.706 miliarde de euro) în infrastructură, cu obiectivul declarat de a crea „milioane de locuri de muncă”, de a ține piept Chinei și de a lupta împotriva schimbărilor climatice.

„Este ambițios! Este îndrăzneț! Și o putem face!”, a lansat, din Pittsburgh, Pennsylvania, Joe Biden, care demonstrează, de la sosirea sa la putere cu mai puțin de trei luni în urmă, voința sa reformistă.

„Acest plan va crea cea mai rezistentă, mai puternică și mai inovatoare economie din lume”, a adăugat el, subliniind necesitatea de a „câștiga” în fața Chinei.

Prima fază a programului său „Build Back Better” implică investiții care ar fi repartizate pe opt ani și finanțate de o creștere a impozitului pe profit de la 21% la 28%.

„Nu este vorba despre penalizarea nimănui”, a spus Biden, care a insistat că el „crede în capitalismul american” și „nu are nimic împotriva” milionarilor și miliardarilor

Însă chiriașul de la Casa Albă s-a declarat revoltat de faptul că un pompier sau un profesor plătesc impozitul pe venit de 22% și că grupuri precum Amazon nu plătesc taxe federale. „ Am de gând să pun capăt acestei situații”, a lansat președintele.

Șosele și poduri de reparat

Planul său include injectarea a 620 miliarde de dolari în transporturi, modernizarea a peste 20.000 de mile de șosele și autostrăzi și repararea a aproximativ 10.000 de poduri din SUA.

Această nouă ofensivă legislativă vine la scurt timp după ce Congresul a adoptat un pachet de relansare economică, axat pe pandemia Covid-19, de asemenea evaluat la aproape 2000 de miliarde de dolari.

Dar acest discurs rostit de Biden la Pittsburgh este doar începutul unei amare bătălii în Congres, al cărei rezultat este incert. Majoritatea democrată de acolo este îngustă și negocierile se anunță dificile.

Deja, primele voci disonante au venit din aripa stângă a Partidului Democrat. Pentru Alexandria Ocasio-Cortez ( reprezentantă din New York), sumele propuse sunt pur și simplu „insuficiente”. „Anvelopa trebuie să fie mult mai mare”, a scris ea pe Twitter, potrivit Le Monde.

Pentru senatorul republican din Wyoming, John Barrasso, invers, acest plan este doar un „cal troian” care să le permită democraților „să cheltuiască mai mult și să crească impozitele”. Singura certitudine este că lunile următoare vor testa abilitățile de negociere ale președintelui democrat, fost senator și cunoscător al mecanismelor Washingtonului.

Revoluția vehiculelor electrice, în curtea școlii

Planul prevede amplificarea „revoluției vehiculelor electrice” cu, de exemplu, trecerea la propulsie electrică pentru 20% din binecunoscutele autobuze galbene ale școlilor. De asemenea, își propune să facă noile infrastructuri mai rezistente la evoluțiile legate de schimbările climatice.

Restaurarea și construirea de infrastructuri cum sunt poduri, căi ferate, porturi și aeroporturi este o idee, desigur, semnificativă pentru publicul larg, mai ales că multe infrastructuri din Statele Unite datează din anii 1950 și deteriorarea lor nu este supusă dezbaterii publice.

Dar a găsi un consens politic nu este o sarcină ușoară. Cei doi predecesori ai lui Joe Biden, Donald Trump și Barack Obama, făcuseră și ei mari promisiuni cu privire la acest subiect. Au rămas literă moartă.

Fostul rival al lui Joe Biden în alegerile primare democrate și acum ministru al Transporturilor, Pete Buttigieg, care va fi în fruntea acestui dosar, dă asigurări că totul va fi diferit de data aceasta, că astrele sunt aliniate, dar sarcina se anunță dificilă .

Trump: „O monstruozitate, un cadou făcut Chinei”

Într-un comunicat agresiv și fără nuanțe, Donald Trump și-a acuzat succesorul că propune o strategie de „predare economică totală”. Denunțând o „monstruozitate”, el a spus că majorarea impozitului pe profit ar fi „un cadou imens” pentru China.

„Atacul crud al lui Joe Biden împotiva visului american nu trebuie să devină niciodată lege (…). Economia noastră va fi distrusă!”, a adăugat Trump, reluând o formulă utilizată regulat în campania electorală, atunci când evoca o eventuală victorie a adversarului său democrat.

author avatar
Tudor Borcea
310 afisari

3 COMENTARII

  1. Numai SUA? Goldberg, zis Aurescu, zice în „Intervenția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea ministerială a Alianței pentru Multilateralism:
    Statement by H. E. Mr. Bogdan Aurescu, Minister of Foreign Affairs of Romania at the Ministerial meeting of the Alliance for Multilateralism.
    Our Commitment and Contribution to Building Back Better

  2. O sa bage si Catu 3 biliarde… In haznale pt interpol si conditii umane la tara… si piste pt trotinete electronice.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger