AcasăȘTIRI EXTERNEBudapesta îi face statuie inventatorului Bitcoin. Problemă: nu știe cine e și...

Budapesta îi face statuie inventatorului Bitcoin. Problemă: nu știe cine e și cum arată

Budapesta îi face statuie inventatorului Bitcoin. Problemă: nu știe cine e și cum arată

Un bust din bronz al misteriosului dezvoltator al celebrei criptomonede va fi dezvăluit în următoarele săptămâni în capitala Ungariei. Locația aleasă este un parc care găzduiește companii IT și high-tech.

Cu toate că identitatea și aspectul său rămân un mister, presupusul dezvoltator al bitcoin va fi reprezentat în curând de un bust de bronz instalat în parcul Graphisoft din Budapesta. Pepinieră de companii informatice și high-tech, în acest parc a fost ridicată, în 2011, și o statuie a fondatorului Apple, Steve Jobs.

Potrivit liderului proiectului, inventatorul misterior al celebrei criptomonede, cunoscut sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, dar a cărui identitate reală rămâne incertă, merită această onoare pentru că „a deschis un nou capitol în istoria internetului”, a permis „apariția a instrumentelor financiare digitale ”, dar și, mai presus de toate, „a însoțit creșterea blockchain-ului ”, protocolul computerizat considerat a fi rezistent la manipulări pe care se bazează în special criptomonedele precum bitcoin.

Un Anonymous modern

Pregătită în următoarele săptămâni, statuia, despre care Telex publică o schiță în creion, va fi lustruită pentru a  reflecta imaginea vizitatorilor  și „pentru a arăta că toți îl întruchipăm pe Satoshi”, spune portalul.

Purtând o glugă, bustul amintește de imaginea clasică a hackerilor și ar putea fi numit „Anonymous modern”, dezvoltă Telex, referindu-se inclusiv la un notar și misterios cronicar regal maghiar din secolul al XIII- lea, a cărui sculptură impunătoare îi întâmpină pe vizitatorii castelului Vajdahunyad, la Budapesta.

Finanțat parțial „de cei mai importanți membri ai comunității bitcoin maghiare”, statuia își datorează existența și „unei campanii de crowdfunding”, precum și „contribuției a 27 de companii și donatori privați”, subliniază Courrier International. Aproximativ 3,1 milioane de forinți (8.912 euro) colectați vor finanța și producția unui film promoțional.

author avatar
Tudor Borcea